Szukasz pomysłu na oryginalne danie obiadowe? Przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną z piekarnika. Takie danie sprawdzi się w różnych okolicznościach. Może być serwowane jako główne danie obiadowe albo jako uzupełnienie dań mięsnych. Cukinie z pieca podane z pestkami granatu będą wyjątkowo smacznym rozwiązaniem na wiosenny obiad.
Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]
Cukinia faszerowana Ani Starmach. Te produkty podkreślą jej smak
Do przyrządzenia faszerowanej cukinii będą potrzebne orzechy, cebula, ricotta i natka pietruszki. Pęczek koperku i granat przydadzą się jako dodatek do upieczonego już dania. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Anny Starmach.
Składniki:
- czerwona cebula,
- cztery cukinie,
- 100 g ricotty,
- 200 g kaszy gryczanej,
- garść orzechów włoskich,
- garść orzechów pekan,
- garść orzeszków piniowych,
- garść suszonej żurawiny,
- pestki granatu,
- natka koperku,
- natka pietruszki.
Danie przyrządzisz w mniej niż godzinę
Przygotowanie:
- Umyj i przekrój cukinie wzdłuż na pół, wydrąż je łyżką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posiekaj i upraż orzechy.
- Obierz z łupin i pokrój drobno cebulę. Pietruszkę i koperek wypłucz i posiekaj.
- Ugotuj kaszę gryczaną (powinna być sypka). Następnie wymieszaj ją z orzechami, pokrojoną cebulą, pietruszką i granatem.
- Nałóż kaszę z orzechami do wydrążonych części cukinii, na wierzch wyłóż ricottę.
- Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dwadzieścia minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp żurawiną i posiekanym koperkiem.
Gotową cukinię można podawać w towarzystwie różnych sałatek, np. z pomidorami i ogórkami albo z surówką z młodej kapusty. Równie dobrze będzie pasował do niej lekki sos pomidorowy. Cukinia faszerowana smakuje idealnie również z dodatkiem świeżych liści bazylii.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl