Cukinia faszerowana Ani Starmach. Gwiazda korzysta ze specjalnej metody. Łączy te składniki

Cukinia faszerowana Ani Starmach to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Gwiazda przyrządza ją, korzystając z kilku specjalnych składników. Na liście znajdują się takie produkty jak orzechy pekan i pestki granatu. Jak smakuje to połączenie? Obłędnie!

Szukasz pomysłu na oryginalne danie obiadowe? Przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną z piekarnika. Takie danie sprawdzi się w różnych okolicznościach. Może być serwowane jako główne danie obiadowe albo jako uzupełnienie dań mięsnych. Cukinie z pieca podane z pestkami granatu będą wyjątkowo smacznym rozwiązaniem na wiosenny obiad.

Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Cukinia faszerowana Ani Starmach. Te produkty podkreślą jej smak

Do przyrządzenia faszerowanej cukinii będą potrzebne orzechy, cebula, ricotta i natka pietruszki. Pęczek koperku i granat przydadzą się jako dodatek do upieczonego już dania. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Anny Starmach.

Składniki:

  • czerwona cebula,
  • cztery cukinie,
  • 100 g ricotty,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść orzechów pekan,
  • garść orzeszków piniowych,
  • garść suszonej żurawiny,
  • pestki granatu,
  • natka koperku,
  • natka pietruszki.

Danie przyrządzisz w mniej niż godzinę

Przygotowanie:

  1. Umyj i przekrój cukinie wzdłuż na pół, wydrąż je łyżką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Posiekaj i upraż orzechy. 
  3. Obierz z łupin i pokrój drobno cebulę. Pietruszkę i koperek wypłucz i posiekaj.
  4. Ugotuj kaszę gryczaną (powinna być sypka). Następnie wymieszaj ją z orzechami, pokrojoną cebulą, pietruszką i granatem.
  5. Nałóż kaszę z orzechami do wydrążonych części cukinii, na wierzch wyłóż ricottę.
  6. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dwadzieścia minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika posyp żurawiną i posiekanym koperkiem.

Gotową cukinię można podawać w towarzystwie różnych sałatek, np. z pomidorami i ogórkami albo z surówką z młodej kapusty. Równie dobrze będzie pasował do niej lekki sos pomidorowy. Cukinia faszerowana smakuje idealnie również z dodatkiem świeżych liści bazylii.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA