Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Królowa jest tylko jedna - a o tej porze roku jest to oczywiście młoda kapusta! Obłędne warzywo o kolosalnym potencjale doczekało się niezliczonej ilości przepisów. Klasyka i babcina receptura jest jednak nie do przebicia. Mowa tu oczywiście o zasmażanej kapuście z hojną porcją koperku i boczku!
O tej porze roku warzywniaki mienią się w kuszących barwach warzyw i owoców, a domowe menu staje się o wiele zdrowsze i bogate w witaminy. Królową sezonowych dóbr jest młoda kapustka, a szczególnie w wersji zasmażanej. Tutaj nie da się oszukiwać, dlatego potrzebne są najlepszej jakości składniki jak dorodne warzywo, swojski boczek, odrobina soku z cytryny no i oczywiście masło, bez którego efekt nigdy nie będzie smakował jak ten u babci.
Kluczowe są dodatki, a cały sekret tkwi w prostocie i idealnych proporcjach. Warto skusić się zatem na dodanie marchewki - szczególnie w wersji bezmięsnej. Wiele osób stawia także na cebulę, jednak nie jest to konieczny szczegół. Lepiej postawić na prostotę - czasami im mniej, tym lepiej. Wystarczy piękna młoda kapusta, skwarki i koper, a smak będzie niemalże doskonały.
Składniki:
Sposób przygotowania: