Młoda kapusta. Przepis na letnią klasykę, którą podkręci koperek i uwielbiany mięsny składnik. Będzie chrupiąco!

Przepis na zasmażaną, młodą kapustę to klasyka, z którą na próżno konkurować. Swojski smak gwarantuje świeża, zielona główka, solidny pęczek koperku, a także chrupiące skwarki boczku. Tu króluje prostota i najlepszej jakości skład, dzięki temu efekt przekroczy najśmielsze oczekiwania nawet najbardziej wymagających podniebień!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Królowa jest tylko jedna - a o tej porze roku jest to oczywiście młoda kapusta! Obłędne warzywo o kolosalnym potencjale doczekało się niezliczonej ilości przepisów. Klasyka i babcina receptura jest jednak nie do przebicia. Mowa tu oczywiście o zasmażanej kapuście z hojną porcją koperku i boczku!

Młoda kapustka w wersji premium z babcinego przepisu 

O tej porze roku warzywniaki mienią się w kuszących barwach warzyw i owoców, a domowe menu staje się o wiele zdrowsze i bogate w witaminy. Królową sezonowych dóbr jest młoda kapustka, a szczególnie w wersji zasmażanej. Tutaj nie da się oszukiwać, dlatego potrzebne są najlepszej jakości składniki jak dorodne warzywo, swojski boczek, odrobina soku z cytryny no i oczywiście masło, bez którego efekt nigdy nie będzie smakował jak ten u babci. 

Kluczowe są dodatki, a cały sekret tkwi w prostocie i idealnych proporcjach. Warto skusić się zatem na dodanie marchewki - szczególnie w wersji bezmięsnej. Wiele osób stawia także na cebulę, jednak nie jest to konieczny szczegół. Lepiej postawić na prostotę - czasami im mniej, tym lepiej. Wystarczy piękna młoda kapusta, skwarki i koper, a smak będzie niemalże doskonały. 

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Przepis na młodą kapustę zasmażaną ze skwarkami 

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • solidny pęczek koperku,
  • około 100 g masła,
  • 150 g boczku,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • woda,
  • grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dobrych zakupów! Najlepiej postaw na warzywo z lokalnego warzywniaka, niewielkich rozmiarów. 
  2. Kapustę pozbaw zewnętrznych liści, przekrój na cztery części i usuń głąb. Całość drobno poszatkuj i wrzuć do dużego garnka. 
  3. Naczynie zalej połową szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. 
  4. W tym czasie podsmaż na suchej patelni boczek. Gdy mięso będzie rumiane i zamieni się w chrupiące skwarki, odcedź je od tłuszczu. 
  5. Do kapusty dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj warzywo przez kolejne 10 minut - tym razem już bez pokrywki. 
  6. Na koniec wrzuć do garnka masło, posiekany koperek i skwarki. Całość zamieszaj i gotowe! 
  7. Tak przygotowana kapusta będzie kremowa, maślana i delikatna. Smakuje wybornie solo, z kromką chleba lub jako dodatek do polskiego obiadu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.