Jak zrobić ciasto na krokiety, żeby było elastyczne? Trik pani Gosi to mistrzostwo. "A gdzie mi z tym mlekiem?!"

Jak zrobić ciasto na krokiety, które jest elastyczne, nie rwie się i nie pęka przy składaniu. Cóż, nie wystarczy nasmażyć zwykłych naleśników i doskonale wie o tym pani Gosia, która na co dzień pracuje w szkolnej stołówce, a w weekendy gotuje na weselach i jest prawdziwą mistrzynią krokietów. "Mleko tutaj się nie zda".

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić idealne ciasto na krokiety. Cóż, chciałoby się powiedzieć, ze tak jak naleśniki. Można tak zrobić, oczywiście, ale  wówczas istnieje ryzyko, że będą się rwać lub pękać podczas składania i cały farsz się wydostanie na zewnątrz. Kiedy ostatnio rozmawiałam z moją znajomą, panią Gosią powiedziała mi, że idealne "naleśniki są jak gacie - muszą się rozciągać". Nie sposób się nie zgodzić z jej dość nietuzinkowym porównaniem, ale jeśli chodzi o krokiety, akurat pani Gosia zna się na rzeczy jak nikt inny. W swojej karierze zrobiła ich tysiące i zawsze były idealne, bez znaczenia, czy farsz był z pieczarek i kapusty, czy z mięsa.

"Kiedyś dali mi do podszkolenia tę młodą Zbyśkównę, nie powiem, starała się, ale jak kazałam jej ciasto na krokiety zrobić, to mi mleko wyciągnęła i leje do miski. Gdzie mi z tym mlekiem dziecko, do tego to tylko maślanka!". 

Ciasto na krokiety pani Gosi

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj maślankę, wodę, wbij jajka i lekko osól. Następnie zmiksuj całość na gładkie ciasto i dodaj masło. Ponownie chwile z miksuj i odstaw na kwadrans miskę z ciastem, by gluten spęczniał i złączył składniki - to dodatkowo sprawi, że naleśniki na krokiety będą elastyczne. 
  3. Patelnię lekko natłuść, najlepiej pędzelkiem lub kawałkiem słoniny - to z kolei trik mojej cioci. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na krokiety i wykonując okrężny ruch ręką, rozprowadź je po całej powierzchni. 
  4. Smaż je na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być delikatnie zarumienione, mogą pojawić się także charakterystyczne plamki spalonego masła. Następnie wystarczy zawinąć w nie farsz, obtoczyć w bułce tartej i ponownie usmażyć. 

Tak przygotowane ciasto na krokiety będzie idealne także do naleśników faszerowanych, na przykład naleśników po meksykańsku czy też naleśników zapiekanych z sosem bolońskim. 

Więcej o: