Nuggetsy to doskonałe rozwiązanie na smaczny i szybki obiad. Zrobione samodzielnie we własnym domu będą smakowały zdecydowanie lepiej od kupionych w fastfoodzie. Mogą być podawane z różnymi dodatkami do obiadu, ale smakują równie dobrze na zimno, dlatego można je zabrać np. na piknik.
Zobacz wideo Katarzyna Cerekwicka zajmuje się swoimi fanami jako psycholog? Ciężko ją poznać w tym wydaniu
Jak zrobić nuggetsy? Przepis jak popularnego z fast foodu. Dodaj do nich te przyprawy
Kluczem do idealnego smaku nuggetsów będą odpowiednio dobrane przyprawy. W tym przypadku sprawdzi się m.in. słodka papryka, bazylia, oregano i chili. Do podania można dodatkowo przyrządzić specjalny sos.
Składniki:
- kilogram piersi z kurczaka,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- słodka papryka,
- bazylia,
- oregano,
- szczypta chili,
- dwa jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- trzy czwarte szklanki mleka,
- olej do smażenia.
Nuggetsy można serwować na wiele różnych sposobów
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na małe kawałki, przełóż do większego naczynia. Dodaj oliwę, sól, pieprz, słodką paprykę, chili, bazylię, oregano i dokładnie wymieszaj całość. Wstaw zamarynowane mięso do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
- Jajka, mąkę, mleko i przyprawy, tj. sól, pieprz, słodką paprykę i chili zmiksuj i zamaczaj w powstałej miksturze kawałki kurczaka. Każdy kawałek powinien zostać dokładnie obtoczony ciastem.
- Wrzucaj nuggetsy partiami na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do momentu, kiedy uzyskają złoty kolor.
Nuggetsy można podawać jako element dania obiadowego z różnymi surówkami, np. z buraczkami, marchewką z jabłkiem lub sałatą z pomidorami. Dodatkowo warto przyrządzić sos, w którym będzie można maczać kawałki kurczaka. Świetnie sprawdzi się tutaj sos BBQ, sos musztardowy lub miodowo-musztardowy. Fani klasycznych smaków mogą pokusić się o zwykły sos czosnkowy czy pomidorowy.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl