Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wielu z nas na tę potrawę czeka cały rok. Sezon na truskawki w pełni, dlatego do woli możemy zajadać się ulubionymi owocami. Z truskawek robimy dżemy, kompoty, pierogi, a także ukochane knedle, których smak kojarzy nam się z beztroskimi wakacjami spędzonymi u babci lub cioci na wsi. Przepis na knedle z truskawkami nie powinien sprawić problemu, to po prostu owoce w ziemniaczanym cieście. Jednak żeby nadać temu daniu niepowtarzalnego smaku, do ciasta dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, a truskawki wcześniej zasyp mieszanką cukru i cynamonu. Podziękujesz nam później.
Knedle z truskawkami - wymarzony letni obiad
Składniki:
- ok. 600 g ziemniaków, najlepiej mączystych
- ok. 400 g truskawek
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Truskawki opłucz, oderwij szypułki i wsyp do miski. Możesz przekroić je na pół. Następnie dodaj cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na czas przygotowania reszty.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
- Zmielone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i całość dokładnie wyrób. Ciasto na knedle powinno być zwarte - powinno w dotyku przypominać ciasto na kopytka.
- Odrywaj kawałki ciasta, następnie uformuj je w dłoniach w owalny kształt i spłaszcz. Następnie połóż na środku truskawkę i szczelnie zalep końce tak, by owoc w całości był w środku.
- W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj knedle, od razu miesząc, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 5 minut.
Tak przygotowane knedle podawaj ze śmietaną lub cynamonem. Zamiast truskawek możesz użyć też innych owoców - świetne są knedle z morelami lub śliwkami. Możesz także użyć domowego dżemu zamiast świeżych owoców, jednak skoro mamy sezon na truskawki, warto w pełni go wykorzystać.