Knedle z truskawkami - przepis, który nigdy nie zawiódł. Dodaj tę mieszankę, a będą smakowały jak marzenie

Jak lato, to truskawki, a jak truskawki to wiadomo - knedle. Jak zrobić najpyszniejsze knedle z truskawkami, żeby były mięciutkie, słodkie i rozpływające się w ustach? Dziś zdradzimy stary i sprawdzony przepis oraz pewien trik, który sprawi, ze nie oderwiesz się od talerza.

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wielu z nas na tę potrawę czeka cały rok. Sezon na truskawki w pełni, dlatego do woli możemy zajadać się ulubionymi owocami. Z truskawek robimy dżemy, kompoty, pierogi, a także ukochane knedle, których smak kojarzy nam się z beztroskimi wakacjami spędzonymi u babci lub cioci na wsi. Przepis na knedle z truskawkami nie powinien sprawić problemu, to po prostu owoce w ziemniaczanym cieście. Jednak żeby nadać temu daniu niepowtarzalnego smaku, do ciasta dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, a truskawki wcześniej zasyp mieszanką cukru i cynamonu. Podziękujesz nam później.

Knedle z truskawkami - wymarzony letni obiad

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków, najlepiej mączystych
  • ok. 400 g truskawek
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Truskawki opłucz, oderwij szypułki i wsyp do miski. Możesz przekroić je na pół. Następnie dodaj cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na czas przygotowania reszty. 
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. 
  3. Zmielone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i całość dokładnie wyrób. Ciasto na knedle powinno być zwarte - powinno w dotyku przypominać ciasto na kopytka. 
  4. Odrywaj kawałki ciasta, następnie uformuj je w dłoniach w owalny kształt i spłaszcz. Następnie połóż na środku truskawkę i szczelnie zalep końce tak, by owoc w całości był w środku. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj knedle, od razu miesząc, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 5 minut. 

Tak przygotowane knedle podawaj ze śmietaną lub cynamonem. Zamiast truskawek możesz użyć też innych owoców - świetne są knedle z morelami lub śliwkami. Możesz także użyć domowego dżemu zamiast świeżych owoców, jednak skoro mamy sezon na truskawki, warto w pełni go wykorzystać.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.