• Link został skopiowany

Mizeria jak za dawnych lat. Babcia stosowała trik z cebulką - w żadnej restauracji nie zrobią tak pysznej

Nie od dziś wiadomo, że stare i sprawdzone przepisy są najlepsze i nie zawodzą. Tak jest w przypadku przepisu na mizerię, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Jak zrobić mizerię, żeby smakowała najlepiej na świecie? Babciny sposób na cebulkę całkowicie zmieni twoje gotowanie.
Mizeria / zdjęcie ilustracyjne
Fanfo / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Do babcinych przepisów wracamy z rozrzewnieniem i czasami smutkiem, że nie potrafimy odtworzyć tych smaków. Ja miałam tak w przypadku mizerii - nieważne jak bardzo bym się starała, mizeria nie wychodziła taka, jaką robiła babcia. Ostatnio dowiedziałam się dlaczego. Chodziło o cebulkę. Przed dodaniem do ogórków, babcia zasypywała cebulę odrobiną soli i cukru. Dzięki temu cebula miękła, traciła gorzki smak i nie była aż tak ostra. Taka cebulka w mizerii to bajka. 

Mizeria - przepis z dawnych lat

Składniki:

  • ok. 400 g ogórków (najlepiej gruntowych)
  • większa biała cebula
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • opcjonalnie: posiekany koperek, 2 łyżki octu

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Następnie pokrój je w cienkie plastry, możesz także zetrzeć na mandolinie. Następnie przełóż do miski i dodaj płaską łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny, by ogórki puściły wodę. 
  2. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, następnie zasyp ja szczyptą cukru i szczyptą soli. Wymieszaj i podociskaj. 
  3. Ogórki odcedź z nadmiaru wody, dodaj cebulkę, śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Możesz dodać także odrobinę octu lub soku z cytryny, a także posiekany koperek lub ząbek czosnku. 

Ten trik świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku mizerii, ale także podczas przygotowywania innych sałatek i surówek. W przepisie podałam białą cebulę, jednak z powodzeniem możesz użyć także cebuli fioletowej lub szalotki. 

Więcej o: