Mizeria jak za dawnych lat. Babcia stosowała trik z cebulką - w żadnej restauracji nie zrobią tak pysznej

Nie od dziś wiadomo, że stare i sprawdzone przepisy są najlepsze i nie zawodzą. Tak jest w przypadku przepisu na mizerię, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Jak zrobić mizerię, żeby smakowała najlepiej na świecie? Babciny sposób na cebulkę całkowicie zmieni twoje gotowanie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Do babcinych przepisów wracamy z rozrzewnieniem i czasami smutkiem, że nie potrafimy odtworzyć tych smaków. Ja miałam tak w przypadku mizerii - nieważne jak bardzo bym się starała, mizeria nie wychodziła taka, jaką robiła babcia. Ostatnio dowiedziałam się dlaczego. Chodziło o cebulkę. Przed dodaniem do ogórków, babcia zasypywała cebulę odrobiną soli i cukru. Dzięki temu cebula miękła, traciła gorzki smak i nie była aż tak ostra. Taka cebulka w mizerii to bajka. 

Mizeria - przepis z dawnych lat

Składniki:

  • ok. 400 g ogórków (najlepiej gruntowych)
  • większa biała cebula
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • opcjonalnie: posiekany koperek, 2 łyżki octu

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Następnie pokrój je w cienkie plastry, możesz także zetrzeć na mandolinie. Następnie przełóż do miski i dodaj płaską łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny, by ogórki puściły wodę. 
  2. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, następnie zasyp ja szczyptą cukru i szczyptą soli. Wymieszaj i podociskaj. 
  3. Ogórki odcedź z nadmiaru wody, dodaj cebulkę, śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Możesz dodać także odrobinę octu lub soku z cytryny, a także posiekany koperek lub ząbek czosnku. 

Ten trik świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku mizerii, ale także podczas przygotowywania innych sałatek i surówek. W przepisie podałam białą cebulę, jednak z powodzeniem możesz użyć także cebuli fioletowej lub szalotki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA