Nie od dziś wiadomo, że stare i sprawdzone przepisy są najlepsze i nie zawodzą. Tak jest w przypadku przepisu na mizerię, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Jak zrobić mizerię, żeby smakowała najlepiej na świecie? Babciny sposób na cebulkę całkowicie zmieni twoje gotowanie.
Fanfo / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Do babcinych przepisów wracamy z rozrzewnieniem i czasami smutkiem, że nie potrafimy odtworzyć tych smaków. Ja miałam tak w przypadku mizerii - nieważne jak bardzo bym się starała, mizeria nie wychodziła taka, jaką robiła babcia. Ostatnio dowiedziałam się dlaczego. Chodziło o cebulkę. Przed dodaniem do ogórków, babcia zasypywała cebulę odrobiną soli i cukru. Dzięki temu cebula miękła, traciła gorzki smak i nie była aż tak ostra. Taka cebulka w mizerii to bajka.
Mizeria - przepis z dawnych lat
Składniki:
ok. 400 g ogórków (najlepiej gruntowych)
większa biała cebula
kilka łyżek gęstej śmietany
sól, pieprz, szczypta cukru
opcjonalnie: posiekany koperek, 2 łyżki octu
Sposób wykonania:
Ogórki umyj i obierz. Następnie pokrój je w cienkie plastry, możesz także zetrzeć na mandolinie. Następnie przełóż do miski i dodaj płaską łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny, by ogórki puściły wodę.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, następnie zasyp ja szczyptą cukru i szczyptą soli. Wymieszaj i podociskaj.
Ogórki odcedź z nadmiaru wody, dodaj cebulkę, śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Możesz dodać także odrobinę octu lub soku z cytryny, a także posiekany koperek lub ząbek czosnku.
Ten trik świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku mizerii, ale także podczas przygotowywania innych sałatek i surówek. W przepisie podałam białą cebulę, jednak z powodzeniem możesz użyć także cebuli fioletowej lub szalotki.