• Link został skopiowany

Od kiedy ich spróbowałam, robię je co tydzień. Przy nich mielone są niesmacznym przeżytkiem

Wymyślenie nowych kotletów, które będą smaczniejsze od klasycznych mielonych i schabowych, nie jest łatwym zadaniem. Jednak okazuje się, że jest to możliwe. Istnieje danie, które bije na głowę dwie tradycyjne propozycje. To właśnie te kotlety mogą stać się numerem jeden na rodzinnych obiadach. Zapisz ten przepis, bo często będziesz do niego wracać.
Kotlety mielone (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. congerdesign/Pixabay
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Frykadelki wieprzowe to kotlety, które mogą zastąpić znane nam mielone. To właśnie one oprócz mięsa mielonego skrywają w sobie wachlarz różnych kolorów i smaków. Dodaje się do nich warzywa, takie jak papryka i czosnek, a do środka wkłada się kawałek piersi z kurczaka, która posypana jest mieszanką przypraw. Dodatkowo można w nich znaleźć starty ser i pikantny ketchup, który dodaje potrawie charakteru. Takie kotlety możesz podawać z ziemniakami i surówką lub z aromatycznym sosem.

Przepis na frykadelki wieprzowe

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • papryka czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka pikantnego ketchupu,
  • 3 łyżki bułki tartej + szklanka do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do większej miski. Wsyp do niego paprykę w proszku, sól, 3 łyżki bułki tartej. Wbij także jajko i wlej ketchup. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wsyp go do mięsnej mieszanki. Dodaj również umytą i drobno posiekaną czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie całość wyrób do połączenia składników.
  3. Kurczaka podziel na mniejsze plastry. Następnie każdy kawałek obtocz w ziołach prowansalskich, suszonej bazylii i soli.
  4. Z mięsa mielonego uformuj zgrabny placek, na jego środku ułóż plaster kurczaka i zawiń całość w roladę.
  5. Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej. Smaż z każdej strony na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Gotowe kotlety polej domowym sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: