Babcia Stasia pokazała sposób na mięso. Pół rodziny bije się o ten przepis. Sekretem jest ten składnik

Osiągnięcie wybitnie kruszącego się, a przy tym soczystego mięsa nie jest niczym prostym. Jednak babcia Stasia zna sposób, aby taki efekt otrzymać. Jej zdaniem najważniejsza jest marynata i dokładne podejście do gotowania. Zrób ten przepis i przekonaj się, czy wychodzi tak dobre, jak myślimy.
Zobacz wideo Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Mięso w kuchni polskiej pełni ważną funkcję. Mało która potrawa go w sobie nie uwzględnia. Oprócz standardowego schabu, kurczaka i mięsa mielonego czasem wykonuje się bardziej wymagające kąski. Takim przykładem jest karkówka, która nie zawsze wychodzi nam tak, jakbyśmy chcieli. Wiele osób skarży się, że po jej wypieczeniu jest twarda i gumowata. Na szczęście babcia Stasia postanowiła zdradzić, jak ona przygotowuje to mięso. Z jej receptury wychodzi zawsze miękkie, soczyste i pełne aromatu. Po jej spróbowaniu nikt nie narzekał na smak.

Przepis na pieczoną karkówkę

Składniki

  • 6 plastrów karkówki,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 300 g sera żółtego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • olej roślinny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. W misce umieść musztardę, dodaj majonez i połowę startego sera żółtego. Dopraw całość solą i pieprzem. Taką mieszanką wysmaruj karkówkę i umieść ją na 30 minut w lodówce.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem i ułóż na nim pokrojone kartofle. Warzywo posyp cebulą i ponownie skrop całość tłuszczem. Wierzch posyp solą i pieprzem.
  3. W drugiej misce połącz z sobą sól, pieprz, bazylię, majeranek i jogurt naturalny. Wsyp również drugą połowę żółtego sera i całość wymieszaj.
  4. Na wierzchu ziemniaków i cebuli ułóż kawałki karkówki. Jej górę wysmaruj powstałym sosem jogurtowym. Wierzch zamknij pokrywką lub przykryj folią aluminiową.
  5. Gotowe danie umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez następne 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię i pozostaw naczynie przez kolejne 10 minut. Wierzch powinien się w tym czasie delikatnie zarumienić.
  6. Danie podawaj na gorąco. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: