Więcej przepisów na truskawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Może wydać się to dziwne, ale uważam, że latem, w każdym polskim domu nie może zabraknąć trzech rzeczy: cukru, truskawek i słoików. Przecież z tych owoców można robić takie cuda, że głowa mała, a zimą rozkoszować się pysznymi przetworami i wspominać długie, letnie wieczory. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze truskawki w syropie, które będą idealne do wszystkiego - do ciast, lodów, deserów, a nawet do zajadania prosto ze słoika. Co jest ważne? Oczywiście proporcje - 2:1:2, czyli na dwa kilogramy truskawek przypada jeden kilogram cukru i dwie szklanki wody.
Składniki:
Te proporcje są oczywiście przykładowe, ale uważam, że dobrze obrazują to, jak powinno przygotować się truskawki w syropie. Tak samo jak masz 1 kg truskawek, użyj 0,5 kg cukru i 1 szklanki wody itd.
Truskawki w syropie dla pewności warto dodatkowo zapasteryzować. Kiedy słoiki ostygną, włóż je na dno dużego garnka i zalej wodą do poziomu zakrętek. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane truskawki z powodzeniem wytrzymają nawet rok, przechowywane w suchym, chłodnym miejscu.