Truskawki w syropie, czyli najprostszy przepis na owocowe cudo. Zapamiętaj zasadę 2:1:2, a będą obłędne

Ach, jakiż świat jest piękny, gdy wszędzie aż czerwono od truskawek. Z tymi owocami można zrobić wszystko, począwszy od dżemów, przez ciasta na lodach kończąc. Dziś jednak zdradzimy wam przepis na truskawki w syropie, który jest tak prosty, że przy nim ugotowanie jajek wydaje się trudne. Co należy wiedzieć, żeby truskawki w syropie były najpyszniejsze? Chodzi o proporcje - tu nie wolno przedobrzyć.

Więcej przepisów na truskawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Może wydać się to dziwne, ale uważam, że latem, w każdym polskim domu nie może zabraknąć trzech rzeczy: cukru, truskawek i słoików. Przecież z tych owoców można robić takie cuda, że głowa mała, a zimą rozkoszować się pysznymi przetworami i wspominać długie, letnie wieczory. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze truskawki w syropie, które będą idealne do wszystkiego - do ciast, lodów, deserów, a nawet do zajadania prosto ze słoika. Co jest ważne? Oczywiście proporcje - 2:1:2, czyli na dwa kilogramy truskawek przypada jeden kilogram cukru i dwie szklanki wody. 

Truskawki w syropie - przepis najłatwiejszy z łatwych

Składniki:

  • 2 kg soczystych truskawek
  • 1 kg białego cukru
  • 2 szklanki wody

Te proporcje są oczywiście przykładowe, ale uważam, że dobrze obrazują to, jak powinno przygotować się truskawki w syropie. Tak samo jak masz 1 kg truskawek, użyj 0,5 kg cukru i 1 szklanki wody itd. 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyj. Tutaj pisaliśmy już, jak to zrobić najlepiej. Następnie oderwij szypułki i odłóż na bok. 
  2. Przygotuj słoiki. Powinny wyparzone i suche. Następnie włóż do nich truskawki. Układaj je dość ciasno, jednak nie na tyle, by się zgniotły. 
  3. Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Gdy syrop się zagotuje, od razu zalej nim truskawki w słoikach.
  4. Słoiki szczelnie zakręć i odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. 

Truskawki w syropie dla pewności warto dodatkowo zapasteryzować. Kiedy słoiki ostygną, włóż je na dno dużego garnka i zalej wodą do poziomu zakrętek. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane truskawki z powodzeniem wytrzymają nawet rok, przechowywane w suchym, chłodnym miejscu.

Więcej o: