Mrozisz mielone mięso? Pamiętaj o tych zasadach. Inaczej może nie nadawać się do jedzenia

Mielone mięso to popularny produkt, z którego można przyrządzić wiele różnych dań. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania kotletów mielonych, zapiekanek albo farszu do pierogów, gołąbków czy papryki. Co zrobić, aby poprawnie je zamrozić?

Mrożenie żywności to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Pozwala zachować przez dłuższy czas smak i wartości odżywcze produktów spożywczych. Umieszczanie w zamrażarce większych ilości jedzenia, które można wyjąć później, kiedy będzie potrzebne, to bardzo wygodna metoda na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy. W jaki sposób mrozić mielone mięso, aby było przydatne do spożycia przez dłuższy czas?

Zobacz wideo Justyna Steczkowska zdradza sekret sylwetki. "Jeśli chcesz mieć formę, mając 50 lat."

Mrożenie mięsa mielonego. Trzymaj się tych zasad, a zachowa świeżość na długo 

Jeśli chce się zamrozić mięso, powinno się wybierać takie, które będzie świeże i z długim terminem ważności. Poza tym nie wolno ponownie mrozić mięsa, które zostało rozmrożone - mięso zamrożone po raz drugi może okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Poddawanie obróbce termicznej mięsa, które już raz było mrożone może wiązać się z ryzykiem zakażenia bakteryjnego. Najlepiej jest rozmrażać tyle mięsa, ile będzie potrzebne do przyrządzenia potrawy. 

Jak prawidłowo zamrozić mięso mielone? Dobrze jest mrozić je porcjami

Jeśli planuje się mrozić mięso mielone, warto podzielić je na mniejsze porcje - dzięki temu uniknie się marnowania mięsa w przyszłości. Jak je zapakować? Z mięsa mielonego można uformować płaskie porcje, dzięki temu zamrozi się ono szybciej i będzie łatwiejsze w przechowywaniu.

Mięso można mrozić w specjalnych woreczkach do zamrażania. Przed zamknięciem worka należy usunąć z niego jak najwięcej powietrza. Woreczki można opisać, aby było wiadomo, kiedy dokładnie zostało zamrożone i co to za rodzaj mięsa. Mielone mięso można przechowywać w zamrażarce przez około dwa miesiące. Aby je rozmrozić, można przełożyć je do lodówki na kilka godzin przed jego przyrządzaniem.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.