Mrożenie żywności to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Pozwala zachować przez dłuższy czas smak i wartości odżywcze produktów spożywczych. Umieszczanie w zamrażarce większych ilości jedzenia, które można wyjąć później, kiedy będzie potrzebne, to bardzo wygodna metoda na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy. W jaki sposób mrozić mielone mięso, aby było przydatne do spożycia przez dłuższy czas?
Jeśli chce się zamrozić mięso, powinno się wybierać takie, które będzie świeże i z długim terminem ważności. Poza tym nie wolno ponownie mrozić mięsa, które zostało rozmrożone - mięso zamrożone po raz drugi może okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Poddawanie obróbce termicznej mięsa, które już raz było mrożone może wiązać się z ryzykiem zakażenia bakteryjnego. Najlepiej jest rozmrażać tyle mięsa, ile będzie potrzebne do przyrządzenia potrawy.
Jeśli planuje się mrozić mięso mielone, warto podzielić je na mniejsze porcje - dzięki temu uniknie się marnowania mięsa w przyszłości. Jak je zapakować? Z mięsa mielonego można uformować płaskie porcje, dzięki temu zamrozi się ono szybciej i będzie łatwiejsze w przechowywaniu.
Mięso można mrozić w specjalnych woreczkach do zamrażania. Przed zamknięciem worka należy usunąć z niego jak najwięcej powietrza. Woreczki można opisać, aby było wiadomo, kiedy dokładnie zostało zamrożone i co to za rodzaj mięsa. Mielone mięso można przechowywać w zamrażarce przez około dwa miesiące. Aby je rozmrozić, można przełożyć je do lodówki na kilka godzin przed jego przyrządzaniem.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl