Cukinia z piekarnika w tej wersji to objawienie. Wszystkie pizze i zapiekanki się schowają, ale pamiętaj o czosnku

Cukinia z piekarnika to w naszej wyobraźni przekrojone i wydrążone warzywo nafaszerowane mięsem mielonym lub ryżem z dodatkami. Oczywiście ten przepis na cukinię jest okej, ale dziś pokażemy ci coś naprawdę fantastycznego - pizzerinki z cukinii. Jak je zrobić? To łatwiejsze i dużo szybsze, niż myślisz.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepisów na dania z cukinii jest lez liku, a to warzywo ma wręcz gigantyczny potencjał kulinarny. Latem, kiedy trwa na nią sezon, do upadłego robimy z niej placuszki, leczo, grillujemy i faszerujemy. A co, gdyby  tak zrobić z cukinii mini pizze? Jeśli szukasz pomysłu na obiad z piekarnika, który zaskoczy i oczaruje wszystkich, to nie ma na co czekać. Zdziwisz się jakie to proste, jednak wcześniej wykorzystaj myk z solą i czosnkiem - będzie palce lizać. 

Cukinia z piekarnika - warzywne pizzerinki w sam raz na obiad

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, najlepiej młode, by nie miały twardych pestek
  • 4 -6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sos pomidorowy (polecam ten przepis)
  • garść startej mozzarelli
  • kilka plastrów szynki lub salami
  • 1 cebula
  • opcjonalnie: kilka oliwek, kilka podsmażonych pieczarek, kilka pasków papryki
  • sól, pieprz, oregano

Sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj, następnie pokrój w grubsze plastry (ok. 3 cm). Plastry przełóż do miski, dodaj oliwę, płaską łyżeczkę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, by warzywo zmiękło, puściło wodę i przeszło nieco aromatem czosnku. 
  2. Kiedy cukinia się marynuje, przygotuj dodatki. Cebulę pokrój w piórka, szynkę w kostkę lub mniejsze kawałki, pieczarki pokrój lub zetrzyj i przesmaż chwilę na maśle, a paprykę pokrój w słupki. W tym czasie też rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  3. Plastry cukinii wyjmij z miski i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (powinny być miękkie, jeśli wciąż jednak są twarde, daj im jeszcze pięć minut). Następnie na plastrach cukinii ułóż swoje ulubione dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego, a kończąc na serze. Całość posyp odrobiną pieprzy i oregano. 
  4. Pizzerinki z cukinii piecz przez ok. 20 minut, aż ser apetycznie się zarumieni. 

Wskazówka: Do pizzerinek z cukinii możesz także użyć typowo włoskich składników, jak np. szynka prosciutto cotto, czy parmezan. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować i udoskonalać wedle swojego gustu i zawartości lodówki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA