Zupa szczawiowa z oryginalnym twistem i powiewem świeżości. Tak robi ją zwyciężczyni MasterChefa

Zupa szczawiowa wraca na salony i to nie w byle jakiej wersji! Przepis Beaty Śniechowskiej - zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa, to prawdziwy obłęd i kulinarne dzieło sztuki. Wystarczą oryginalne dodatki, by nadać babcinemu daniu ciekawego wyrazu i spektakularnej prezencji. Efekt? Kusząca zielenią zupa z jajkiem w chrupiącej panierce.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że prosta, domowa kuchnia z sezonowych składników to kulinarny piedestał, z którym na próżno konkurować. Tak właśnie jest i ze szczawiową, która kiedyś kojarzyła się z mdłą, nudą zupą, a dzisiaj podbija kubki smakowe najbardziej wymagających i króluje w menu najlepszych restauracji. 

Zupa szczawiowa w wersji luksusowej. Tak robi ją zwyciężczyni MasterChefa

Szczaw. Niepozorna roślina, która królowała w kuchni naszych babć i mam. Zielona "trawa" przez lata była zapomniana, jednak teraz powraca jako szlachetny i doceniony składnik. Co za tym idzie, pojawia się coraz częściej na straganach i bazarach, a sporo osób decyduje się nawet na własnoręczne zbiory. Przepisów z wykorzystaniem tego składnika nie brakuje, ale "szczawiówka" z jajkiem to prawdziwa klasyka. 

Zupa szczawiowa była przygotowywana już pokolenia temu, a teraz wraca do łask. Potrawa nie ma już nic wspólnego z mdłą, nudą czy mleczną zupą. Udowadnia to zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa - Beata Śniechowska. Szefowa kuchni i wrocławska restauratorka na swoim profilu na Instagramie podzieliła się przepisem, który dosłownie zwala z nóg! Wszystko dzięki spektakularnym dodatkom i pięknej prezencji. Skład jest banalnie prosty, jednak nie brakuje niespodzianek. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na zupę szczawiową według Beaty Śniechowskiej

Składniki na zupę: 

  • 200 g szczawiu,
  • 150 młodego szpinaku,
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • połowa białej części pora,
  • 1,5 l wywaru warzywnego,
  • 20-30 g octu winnego,
  • Sól Maldon,
  • pieprz,
  • 30 g masła klarowanego.

Składniki na chrupiące jajo:

  • jajka "zerówki",
  • sól,
  • panko,
  • mąka pszenna,
  • olej roślinny do smażenia.

Dodatkowo: 

  • crème fraîche lub kwaśna, wiejska śmietana,
  • posiekany szczypiorek i koperek,
  • opcjonalnie: jadalne kwiaty do dekoracji. 
 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zupy. Na patelni rozpuść klarowane masło, dodaj ziemniaki, i pokrojonego pora.
  2. Warzywa dopraw solą, smaż dwie minuty.
  3. Następnie całość zalej gorącym wywarem warzywnym i gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. W tym czasie posiekaj szczaw - ważne by łodygi osobno, a liście osobno.
  5. Do gotującego się wywaru z warzywami dodaj łodygi. Następnie do miksera wlej połowę bazy z łodygami, dodaj świeży szpinak oraz ocet winny. Całość miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  6. Zielony krem wlej do niezmiksowanej bazy i dopraw do smaku solą, pieprzem. Podgrzej, ale nie gotuj! Na koniec dodaj posiekane liście szczawiu. Zupę zamieszaj i ściągnij z ognia. 
  7. Teraz pora na jajko w panko. W osolonej, gotującej się wodzie gotuj jaja. Jak radzi autorka - dokładnie 6 minut i 15 sekund. Po tym czasie hartuj jaja w misce z wodą i lodem. Obierz jajka. 
  8. Przygotuj trzy miseczki - z mąką pszenną, rozmąconym jajkiem oraz panko. Do małego rondla wlej olej, podgrzej do 180 st. C (pomocny okaże się termometr kuchenny). Ugotowane jajka obtocz w mące, jajku i bułce. Smaż po 2-3 sztuki na rozgrzanym oleju.
  9. Na koniec "składanie" dania. Zupę przelej estetycznie do miseczek. Na wierzch ułóż przekrojone jajo. Całość udekoruj kremem lub kwaśną śmietaną. Ozdób kwiatami lub zieleniną. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.