Jak zrobić kogel-mogel? Pyszny deser w trzech odsłonach: klasyczny, z awokado i orzechami

Jak zrobić kogel-mogel? To pyszny kremowy deser, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Rozpieść swoje podniebienie, zaskocz swoich bliskich. Przepis znajdziesz poniżej.

Jeśli szukasz deseru, który możesz szybko przygotować w domu - kogel-mogel jest idealny dla ciebie. Robi się go z surowych żółtek jaj utartych z cukrem, czasem z dodatkiem białek ubitych na pianę. Fani kogla-mogla polecają go z odrobiną miodu, rumu, kakao lub bitej śmietany.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Kogel-mogel - pyszny deser do przygotowania w domu

Na początek sprawdź przepis na kogel-mogel w klasycznej odsłonie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka prawdziwego wanilinowego cukru
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj jajka, cukier i ewentualnie wanilinowy cukier.
  2. Podgrzej mleko w garnku, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
  3. Powoli wlej podgrzane mleko do miski z jajkami, ciągle mieszając.
  4. Przenieś masę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (3-5 minut).
  5. Zdejmij garnek z ognia i przełóż kogel-mogel do pucharków.
  6. Podawaj ciepły i udekoruj ulubionymi dodatkami, np. owocami czy bitą śmietaną.

Kogel-mogel - przepis z awokado

Kogel-mogel to nie tylko jajka, cukier i mleko. Spróbuj go w nowej, zaskakującej wersji z awokado, które jest źródłem wielu witamin: A, C, E, K i H, a także witamin z grupy B.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 4 łyżki miodu lub innego słodzika (według preferencji)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozgnieć dojrzałe awokado na gładką masę za pomocą widelca lub blendera.
  2. Dodaj do awokado kakao w proszku, miód (lub inny słodzik) oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Stopniowo wlej mleko roślinne do miski z masą awokado, stale mieszając, aż składniki się połączą i uzyskasz konsystencję kogla-mogla.
  4. Przenieś przygotowaną masę do małych miseczek.
  5. Opcjonalnie możesz schłodzić kogel-mogel w lodówce przez około 30 minut przed podaniem.

Przepis na kogel-mogel: wersja z bananami i orzechami

Pora na nieco bardziej szalony przepis. Kogel-mogel w wersji z bananami, orzechami i syropem klonowym. To wyjątkowe połączenie smaków, rozpływa się w ustach!  Możesz podać go na ciepło lub schłodzić w lodówce przed podaniem.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Posiekane orzechy do dekoracji (np. orzechy laskowe, migdały)

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozgnieć dojrzałe banany widelcem, aż uzyskasz gładką masę.
  2. W garnku rozpuść masło orzechowe na małym ogniu.
  3. Dodaj do rozpuszczonego masła orzechowego rozgniecione banany, miód (lub syrop klonowy), ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej mleko do garnka z masą bananową i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż kogel-mogel zgęstnieje. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
  5. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia.
  6. Posyp kogel-mogel posiekanymi orzechami dla dodatkowej dekoracji i chrupkości.

Kogel-mogel. Thermomix nadaje się do zrobienia tego deseru

Kogel-mogel bez problemu zrobisz także z użyciem Thermomiksu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 55 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g mleka

Sposób przygotowania:

  1. Włóż jajka, cukier i cukier waniliowy do misy.
  2. Zamknij pokrywę i ustaw temperaturę na 80°C, prędkość na 3, czas 6 minut.
  3. W trakcie gotowania dodawaj powoli mleko przez otwór miarki.
  4. Pozwól urządzeni kontynuować gotowanie przy ustawionej temperaturze i prędkości, aż kogel-mogel zgęstnieje (zajmie to około 7 minut).
  5. Gdy czas gotowania się skończy, przełóż kogel-mogel do pucharków.
  6. Odstaw deser do ostygnięcia lub schłodź go w lodówce przez chwilę przed podaniem.

Teraz pozostaje ci tylko rozkoszować się tym prostym, ale niezwykle smacznym deserem. Kogel-mogel doskonale sprawdza się jako słodki przysmak na co dzień lub jako deser dla gości.

Więcej o: