-
Haps
-
Jak przygotować
- Tak dobrych naleśników w życiu nie jadłeś. Dolej jeden składnik, a będą miękkie i elastyczne
Tak dobrych naleśników w życiu nie jadłeś. Dolej jeden składnik, a będą miękkie i elastyczne
Szybkie słodkie placki uwielbia chyba każdy. Można je przyrządzić z różnymi dodatkami. Dodatkowo podawane zarówno na słodko jak i słono, są ulubieńcami nie tylko najmłodszych. Aby były jeszcze smaczniejsze dodaj do ciasta ten składnik. Będą wprost palce lizać.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Przepis na naleśniki zapewne zna każdy, jednak i tak zazwyczaj wykonuje się je metodą "na oko". Przez właśnie takie działanie i nietrzymanie się receptury wysmażone naleśniki mogą wyjść niesmaczne. Za dużo lub za mało jakiegoś składnika będzie widoczne po wysmażeniu i po spróbowaniu. Z tego powodu placki mogą być gumowane, za kruche lub przywierające do patelni. Aby to danie zawsze wychodziło perfekcyjnie proponujemy wykorzystać je z tego przepisu. Dodatkowym składnikiem, który sprawia, że naleśnik jest miękki i elastyczny jest śmietanka kremówka. To dzięki niej zobaczysz, że ich wykonanie nie jest wcale takie skomplikowane.
Przepis na naleśniki francuskie
Składniki
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej,
- 100 ml śmietanki kremówki
- 30 g masła,
- łyżeczka cukru pudru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Masło przenieś do niewielkiego rondelka i rozpuść je na średnim ogniu. Gdy się rozpuści odstaw je na bok do przestudzenia.
- Do większej miski wlej mleko i wodę, wbij także jajka. Składniki wymieszaj z sobą za pomocą trzepaczki.
- Do mieszanki wsypuj przesianą przez sitko mąkę. Rób to jednak partiami, cały czas mieszając. Aby ułatwić sobie tą czynność możesz użyć miksera.
- Do gładkiej i jednolitej masy wlewaj stopniowo śmietankę kremówkę, cały czas mieszaj. Na koniec wlej roztopione, ale nie gorące masło. Wymieszaj składniki do połączenia.
- Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej patelni. Placki powinny podpiec się z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl