Tak dobrych naleśników w życiu nie jadłeś. Dolej jeden składnik, a będą miękkie i elastyczne

Szybkie słodkie placki uwielbia chyba każdy. Można je przyrządzić z różnymi dodatkami. Dodatkowo podawane zarówno na słodko jak i słono, są ulubieńcami nie tylko najmłodszych. Aby były jeszcze smaczniejsze dodaj do ciasta ten składnik. Będą wprost palce lizać.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Przepis na naleśniki zapewne zna każdy, jednak i tak zazwyczaj wykonuje się je metodą "na oko". Przez właśnie takie działanie i nietrzymanie się receptury wysmażone naleśniki mogą wyjść niesmaczne. Za dużo lub za mało jakiegoś składnika będzie widoczne po wysmażeniu i po spróbowaniu. Z tego powodu placki mogą być gumowane, za kruche lub przywierające do patelni. Aby to danie zawsze wychodziło perfekcyjnie proponujemy wykorzystać je z tego przepisu. Dodatkowym składnikiem, który sprawia, że naleśnik jest miękki i elastyczny jest śmietanka kremówka. To dzięki niej zobaczysz, że ich wykonanie nie jest wcale takie skomplikowane.

Przepis na naleśniki francuskie

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 30 g masła,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Masło przenieś do niewielkiego rondelka i rozpuść je na średnim ogniu. Gdy się rozpuści odstaw je na bok do przestudzenia.
  2. Do większej miski wlej mleko i wodę, wbij także jajka. Składniki wymieszaj z sobą za pomocą trzepaczki.
  3. Do mieszanki wsypuj przesianą przez sitko mąkę. Rób to jednak partiami, cały czas mieszając. Aby ułatwić sobie tą czynność możesz użyć miksera.
  4. Do gładkiej i jednolitej masy wlewaj stopniowo śmietankę kremówkę, cały czas mieszaj. Na koniec wlej roztopione, ale nie gorące masło. Wymieszaj składniki do połączenia.
  5. Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej patelni. Placki powinny podpiec się z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.