Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
O tej porze roku, domowe menu to przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce, babcine przepisy i szczypt szaleństwa czy eksperymentowania. Są jednak dania, które nigdy się nie znudzą, a idealnym przedstawicielem jest zupa koperkowa. Świeża, lekka i idealna na lato zupa to klasyka z najlepszych składników - na dodatek jest banalna w przygotowaniu!
Wiosną i latem nasz jadłospis znacznie ewoluuje - wówczas królują świeże produkty, tony warzyw owoców, a także sporo zdrowych dodatków. Tłuste i ciężkie potrawy odchodzą w niepamięć, a na ich miejscu pojawiają się te lekkie i orzeźwiające. Zupy jednak zostają z nami, a jedną ze smaczniejszych propozycji jest oczywiście koperkowa!
Zupa koperkowa wraca na salony po dłuższej przerwie! Babcina klasyka to prawdziwy hit tego lata - kusi pięknym kolorem i zapachem, jest banalnie prosta w przygotowaniu i przede wszystkim zachwyca smakiem. W składzie znajdziemy jedynie świeże, sezonowe produkty: na pierwszym miejscu solidny pęczek kopru, młode marchewki i ziemniaki, bulion lub rosół i odrobina nabiału, który gwarantuje, że danie będzie smakować jak u babci. Całość gotowa jest zaledwie w 30 minut, a efekt zachwyca i podbija kubki smakowe najbardziej wymagających.
Składniki:
Sposób przygotowania: