Jak zrobić zupę koperkową? Mistrzowskie danie gotowe w 30 minut, a potrzeba jedynie letnich rarytasów

Nie ma lata bez kultowych, babcinych dań i lekkich domowych obiadów. Warto zatem sięgnąć po sezonowe dobra od których półki w warzywniakach niemal się uginają. Jak więc zrobić zupę koperkową? Kultowy smak wraca na salony, a wystarczy pół godziny w kuchni i odpowiedni skład - reszta niemalże robi się sama!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

O tej porze roku, domowe menu to przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce, babcine przepisy i szczypt szaleństwa czy eksperymentowania. Są jednak dania, które nigdy się nie znudzą, a idealnym przedstawicielem jest zupa koperkowa. Świeża, lekka i idealna na lato zupa to klasyka z najlepszych składników - na dodatek jest banalna w przygotowaniu! 

Jak zrobić zupę koperkową? Kilka składników i obłędne danie jest gotowe

Wiosną i latem nasz jadłospis znacznie ewoluuje - wówczas królują świeże produkty, tony warzyw owoców, a także sporo zdrowych dodatków. Tłuste i ciężkie potrawy odchodzą w niepamięć, a na ich miejscu pojawiają się te lekkie i orzeźwiające. Zupy jednak zostają z nami, a jedną ze smaczniejszych propozycji jest oczywiście koperkowa

Zupa koperkowa wraca na salony po dłuższej przerwie! Babcina klasyka to prawdziwy hit tego lata - kusi pięknym kolorem i zapachem, jest banalnie prosta w przygotowaniu i przede wszystkim zachwyca smakiem. W składzie znajdziemy jedynie świeże, sezonowe produkty: na pierwszym miejscu solidny pęczek kopru, młode marchewki i ziemniaki, bulion lub rosół i odrobina nabiału, który gwarantuje, że danie będzie smakować jak u babci. Całość gotowa jest zaledwie w 30 minut, a efekt zachwyca i podbija kubki smakowe najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zupa koperkowa - przepis na mistrzowski, letni obiad

Składniki: 

  • duży pęczek koperku, 
  • litr bulionu warzywnego lub rosołu, 
  • 3 młode ziemniaki, 
  • 3 młode marchewki, 
  • dymka ze szczypiorem, 
  • kilka łyżek śmietanki 30 proc. 
  • odrobina masła klarowanego, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • oregano,
  • gałka muszkatołowa. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania produktów, by później móc je jedynie dodawać do garnka w odpowiedniej kolejności. Zatem wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. 
  2. W garnku roztop masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć marchewkę, ziemniaki i dymkę. Smaż na średniej mocy przez około10 minut - pamiętaj by co jakiś czas zamieszać warzywa. 
  3. Następnie zalej całość bulionem lub rosołem. 
  4. Dodaj przyprawy - sól, pieprz, oregano i gałkę. Można dodać także swojej ulubionej mieszanki czy kompozycji ziół. 
  5. Zupę gotuj przez kolejne 15 minut. 
  6. Gdy warzywa zmiękną, dodaj drobno pokrojony koperek i gotuj zupę nadal pod przykryciem kolejne 10 minut. 
  7. Na koniec dolej kilka łyżek kremówki, dopraw ewentualnie do smaku i gotowe! 
Więcej o: