• Link został skopiowany

Przepis na gofry pyszniejsze niż z budki w Sopocie. Będą chrupiące i delikatne jednocześnie, ale nie dodawaj mleka

Gofry to obowiązkowy punkt każdej letniej wycieczki lub wakacyjnych wojaży, bez względu na to, czy masz 10, czy 80 lat. Przepis na gofry jest banalnie prosty, ale żeby wyszły tak pyszne jak z budki nad morzem, mamy jedną wskazówkę. Zapomnij o mleku - inny składnik sprawdzi się dużo lepiej.
Przepis na gofry
Inna Vlasova / Shutterstock

Więcej przepisów na letnie smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy mówimy o gofrach, na myśl przychodzą nam same miłe chwile. Latem na rynkach miast, w parkach i na nadmorskich deptakach ustawiają się budki z pysznymi waflami, które możemy zjeść z dowolnymi dodatkami. O ile dodatki są kwestią gustu, tak każdy zgodzi się ze mną, że idealne gofry są lekko chrupiące i delikatne w środku. I dziś powiemy wam, jak zrobić dokładnie takie, jednym słowem idealne gofry. Przepis jest bardzo prosty - zamień mleko na maślankę, a dokonasz gofrowego przełomu. 

Jak zrobić najlepsze gofry? Mleko zostaw w lodówce

Składniki:

  • 0,5 l naturalnej maślanki
  • 300 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli 
  • ulubione dodatki do podania

Najlepsze gofry - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj maślankę, wbij jajka i całość zmiksuj. Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odstaw na kwadrans, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej złączył składniki - to sprawi, ze gofry będą w środku delikatniejsze. 
  3. Przygotuj gofrownicę. Blaszki lekko natłuść olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na blaszki porcje ciasta i smaż na maksymalnej mocy (w zależności od mocy gofrownicy to będzie od 3 do 4 minut). 
  4. Usmażone gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło. 

Wskazówka: Kiedy ostatnio robiłam gofry z tego przepisu, jedną łyżkę cukru pudru zamieniłam na płaską łyżkę cukru waniliowego i dodatkowo dodałam do ciasta odrobinę cynamonu - wyszły tak pyszne, że nie potrzebne były żadne inne dodatki - zjedliśmy je na sucho. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: