Więcej przepisów na letnie smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy mówimy o gofrach, na myśl przychodzą nam same miłe chwile. Latem na rynkach miast, w parkach i na nadmorskich deptakach ustawiają się budki z pysznymi waflami, które możemy zjeść z dowolnymi dodatkami. O ile dodatki są kwestią gustu, tak każdy zgodzi się ze mną, że idealne gofry są lekko chrupiące i delikatne w środku. I dziś powiemy wam, jak zrobić dokładnie takie, jednym słowem idealne gofry. Przepis jest bardzo prosty - zamień mleko na maślankę, a dokonasz gofrowego przełomu.
Jak zrobić najlepsze gofry? Mleko zostaw w lodówce
Składniki:
- 0,5 l naturalnej maślanki
- 300 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- ok. 70 g masła (należy je roztopić)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ulubione dodatki do podania
Najlepsze gofry - sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj maślankę, wbij jajka i całość zmiksuj. Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odstaw na kwadrans, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej złączył składniki - to sprawi, ze gofry będą w środku delikatniejsze.
- Przygotuj gofrownicę. Blaszki lekko natłuść olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na blaszki porcje ciasta i smaż na maksymalnej mocy (w zależności od mocy gofrownicy to będzie od 3 do 4 minut).
- Usmażone gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło.
Wskazówka: Kiedy ostatnio robiłam gofry z tego przepisu, jedną łyżkę cukru pudru zamieniłam na płaską łyżkę cukru waniliowego i dodatkowo dodałam do ciasta odrobinę cynamonu - wyszły tak pyszne, że nie potrzebne były żadne inne dodatki - zjedliśmy je na sucho.