Młode ziemniaki gotujesz tak samo jak stare? Popełniasz wielki błąd. Ta metoda pozwoli zachować smak

Połowa czerwca już za nami, a to oznacza początek sezonu na polskie, młode ziemniaki. Czym byłby wakacyjny obiad bez kruchych, lekko maślanych bulw w towarzystwie pysznej mizerii i jajka sadzonego? Żeby jednak posiłek wyszedł smakowity, trzeba pamiętać o odpowiednim przygotowaniu warzyw. Ziemniaki młode gotuje się nieco inaczej niż te stare. Jak je ugotować, aby wyszły idealnie?

Ziemniaki królują na polskich stołach, niezależnie od pory roku i okazji. Warzywa te są na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzą się zarówno w wykwintnych posiłkach, jak i codziennych obiadach. Przepisów na nie jest cała masa, a teraz, kiedy pojawiły się sezonowe młode ziemniaki, opcji jest jeszcze więcej. Jak odpowiednio je przygotować?

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Jak gotować młode ziemniaki - niezawodny sposób na zachowanie smaku

Młode ziemniaki są bardziej kapryśne i wymagające niż ich stare odpowiedniki. Nie radzimy wrzucać ich do zimnej wody - stracą wtedy wiele ze swojego wyjątkowego smaku. Zamiast tego, poczekaj, aż woda z solą się zagotuje. Na kilogram ziemniaków zalecamy wrzucić jedną łyżeczkę soli, w ten sposób warzywa nie będą "jałowe" i pozbawione wartości odżywczych.

Umieść je w wodzie dopiero wtedy, kiedy zacznie wrzeć. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Nie zapomnij o uchyleniu pokrywki! W przeciwnym razie woda może wykipieć i narobić sporo bałaganu. Zanim wyjmiesz ziemniaki, nakłuj kilka z nich wykałaczką - jeśli wejdzie ona lekko, oznacza to, że bulwy są miękkie i gotowe do wyjęcia.

Czy młode ziemniaki trzeba obierać?

Młode ziemniaki można obierać, ale czy jest to niezbędne? Niekoniecznie. Skórka młodych bulw jest cienka i delikatna, dlatego większość osób nie zawraca sobie głowy dokładnym obieraniem. Wystarczy wyszorować je szczotką. Pozbędziesz się w ten sposób wszelkiego brudu, piasku i zanieczyszczeń.

Skórka młodych ziemniaków zawiera mnóstwo wody i jest bogata w cenne składniki mineralne takie jak: wapń, jod, żelazo i witaminy C oraz B, wspierające układ odpornościowy. Obecne w łupinie polifenole obniżają ciśnienie krwi, a także działają przeciwnowotworowo. Nie powinno się natomiast spożywać nieobranych starych ziemniaków. W ich skórce gromadzą się bowiem toksyny np. solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe. 

Co można zrobić z młodych ziemniaków?

Pyry, kartofle, gryle - nieważne jakiej nazwy użyjemy, ziemniaki zawsze cieszą się popularnością w każdym zakątku Polski. Szczególnie latem chętnie wybieramy młode bulwy i przygotowujemy smakowite posiłki. Jaki obiad można z nich upichcić? Możliwości jest wiele! Od zapiekanki, przez placuszki, aż po sałatki. Młode ziemniaki można ugotować, upiec, udusić, a nawet nafaszerować. Jedyne, co nas ogranicza to wyobraźnia!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: