Ziemniaki królują na polskich stołach, niezależnie od pory roku i okazji. Warzywa te są na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzą się zarówno w wykwintnych posiłkach, jak i codziennych obiadach. Przepisów na nie jest cała masa, a teraz, kiedy pojawiły się sezonowe młode ziemniaki, opcji jest jeszcze więcej. Jak odpowiednio je przygotować?
Młode ziemniaki są bardziej kapryśne i wymagające niż ich stare odpowiedniki. Nie radzimy wrzucać ich do zimnej wody - stracą wtedy wiele ze swojego wyjątkowego smaku. Zamiast tego, poczekaj, aż woda z solą się zagotuje. Na kilogram ziemniaków zalecamy wrzucić jedną łyżeczkę soli, w ten sposób warzywa nie będą "jałowe" i pozbawione wartości odżywczych.
Umieść je w wodzie dopiero wtedy, kiedy zacznie wrzeć. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Nie zapomnij o uchyleniu pokrywki! W przeciwnym razie woda może wykipieć i narobić sporo bałaganu. Zanim wyjmiesz ziemniaki, nakłuj kilka z nich wykałaczką - jeśli wejdzie ona lekko, oznacza to, że bulwy są miękkie i gotowe do wyjęcia.
Młode ziemniaki można obierać, ale czy jest to niezbędne? Niekoniecznie. Skórka młodych bulw jest cienka i delikatna, dlatego większość osób nie zawraca sobie głowy dokładnym obieraniem. Wystarczy wyszorować je szczotką. Pozbędziesz się w ten sposób wszelkiego brudu, piasku i zanieczyszczeń.
Skórka młodych ziemniaków zawiera mnóstwo wody i jest bogata w cenne składniki mineralne takie jak: wapń, jod, żelazo i witaminy C oraz B, wspierające układ odpornościowy. Obecne w łupinie polifenole obniżają ciśnienie krwi, a także działają przeciwnowotworowo. Nie powinno się natomiast spożywać nieobranych starych ziemniaków. W ich skórce gromadzą się bowiem toksyny np. solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe.
Pyry, kartofle, gryle - nieważne jakiej nazwy użyjemy, ziemniaki zawsze cieszą się popularnością w każdym zakątku Polski. Szczególnie latem chętnie wybieramy młode bulwy i przygotowujemy smakowite posiłki. Jaki obiad można z nich upichcić? Możliwości jest wiele! Od zapiekanki, przez placuszki, aż po sałatki. Młode ziemniaki można ugotować, upiec, udusić, a nawet nafaszerować. Jedyne, co nas ogranicza to wyobraźnia!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl