• Link został skopiowany

Prawie nikt tak nie smaży pieczarek, a wtedy smakują najlepiej. Masło się nie przyda

Chcesz wydobyć z pieczarek maksimum smaku, ale nie wiesz, jak to zrobić? Podpowiadamy: przestań smażyć je na maśle. Są inne, dużo lepsze dodatki, które podkręcą ich smak. Zakładamy się, że nie przeszło ci to przez myśl.
Smażone pieczarki
Kseniia Ponomarenko /Shutterstock

Pieczarki to takie grzyby, które wszyscy jemy, ale raczej bez przekonania. Na pewno nie są najwyżej na liście najsmaczniejszych grzybów, borowiki, maślaki, rydze czy kurki zdecydowanie je wyprzedzają. Można jednak usmażyć pieczarki tak, by smakowały jak najlepsze grzyby świata. Oczywiście jeśli lubisz pieczarki smażone na maśle z cebulką, masz prawo myśleć, że to jedyny prawilny sposób przygotowywania smacznych grzybów. Ale jak raz spróbujesz pieczarek przygotowywanych w ten sposób, z miejsca stracisz dla nich głowę. Jak zrobić najlepsze pieczarki z patelni? Dodaj do nich czosnek i wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne. To będzie danie jak z najlepszej restauracji. Podaj je z grzankami i oczaruj siebie i swoich bliskich. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

To najlepszy przepis na pieczarki. Wystarczy pół szklanki

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek (najlepiej niewielkich),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół małej papryczki chili,
  • oliwa z oliwek,
  • ok. pół szklanki białego wytrawnego wina.

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój. Jeśli masz małe pieczarki, możesz po prostu pokroić je na połówki lub ćwiartki. Jeśli jednak masz większe grzyby, pokrój je w grube plastry. 
  2. Na patelnię wlej oliwę. Powinna całkowicie przykrywać dno. Następnie dodaj pokrojony czosnek (nie musi być pokrojony drobno) oraz papryczkę. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, by czosnek i papryczka zaromatyzowały oliwę. Uważaj jednak, by czosnek się nie spalił - wówczas danie może stać się gorzkie
  3. Na rozgrzaną oliwę dodaj pieczarki i lekko je osól. Kiedy woda odparuje, a pieczarki będą już miękkie, dodaj wino. Duś całość na średniej mocy palnika, aż alkohol odparuje. Tuż przed końcem dodaj pieprz i posiekaną natkę. 
  4. Podsmażaj jeszcze chwilę i podawaj z grzankami ziołowymi. Dla wzmocnienia smaku możesz posypać pieczarki odrobiną startego parmezanu lub innego, dojrzewającego twardego sera. 

Tak przygotowane pieczarki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem np. do pieczonych mięs albo sznycli. Oczywiście w ten sposób możesz przygotować także inne grzyby. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki oraz uwielbiane i wyczekiwane kurki. 

Więcej o: