-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepszy sposób smażenia pieczarek, a nikt nie ma o tym pojęcia. Żadne masło - inny dodatek bosko je podkręca
To najlepszy sposób smażenia pieczarek, a nikt nie ma o tym pojęcia. Żadne masło - inny dodatek bosko je podkręca
Okazuje się, ze zwykłe pieczarki mogą być daniem jak z najlepszej restauracji i dziś zdradzimy ci na nie sposób. Smażysz pieczarki na maśle? To dobrze, ale może być jeszcze lepiej. Jaki składnik najlepiej podkręca smak grzybów? Jestem w stanie założyć się, że nawet przez myśli ci to nie przejdzie. Wystarczy pół szklanki.
Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dziś mamy dla ciebie przepis na najlepsze smażone pieczarki świata. Oczywiście jeśli lubisz pieczarki smażone na maśle z cebulką, masz prawo myśleć, że to jedyny prawilny sposób przygotowywania smacznych grzybów, ale jak raz spróbujesz pieczarek przygotowywanych w ten sposób, z miejsca stracisz dla nich głowę. Jak zrobić najlepsze pieczarki z patelni? Dodaj do nich czosnek i wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne. To będzie danie jak z najlepszej restauracji. Podaj je z grzankami i oczaruj i siebie i swoich bliskich.
To najlepszy przepis na pieczarki. Wystarczy pół szklanki
Składniki:
- ok. 500 g pieczarek (najlepiej niewielkich)
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pół małej papryczki chili
- oliwa z oliwek
- ok. pół szklanki białego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i pokrój. Jeśli masz małe pieczarki, możesz po prostu pokroić je na połówki lub ćwiartki. Jeśli jednak masz większe grzyby, pokrój je w grube plastry.
- Na patelnię wlej oliwę. Powinna całkowicie przykrywać dno. Następnie dodaj pokrojony czosnek (nie musi być pokrojony drobno) oraz papryczkę. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, by czosnek i papryczka zaromatyzowały oliwę. Uważaj jednak, by czosnek się nie spalił - wówczas danie może stać się gorzkie.
- Na rozgrzaną oliwę dodaj pieczarki i lekko je osól. Kiedy woda odparuje, a pieczarki będą już miękkie, dodaj wino. Duś całość na średniej mocy palnika, aż alkohol odparuje. Tuż przed końcem dodaj pieprz i posiekaną natkę.
- Podsmażaj jeszcze chwilę i podawaj z grzankami ziołowymi. Dla wzmocnienia smaku możesz posypać pieczarki odrobiną startego parmezanu lub innego, dojrzewającego twardego sera.
Tak przygotowane pieczarki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem np. do pieczonych mięs albo sznycli. Oczywiście w ten sposób możesz przygotować także inne grzyby, świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki oraz uwielbiane i wyczekiwane kurki.