To najlepszy sposób smażenia pieczarek, a nikt nie ma o tym pojęcia. Żadne masło - inny dodatek bosko je podkręca

Okazuje się, ze zwykłe pieczarki mogą być daniem jak z najlepszej restauracji i dziś zdradzimy ci na nie sposób. Smażysz pieczarki na maśle? To dobrze, ale może być jeszcze lepiej. Jaki składnik najlepiej podkręca smak grzybów? Jestem w stanie założyć się, że nawet przez myśli ci to nie przejdzie. Wystarczy pół szklanki.

Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dziś mamy dla ciebie przepis na najlepsze smażone pieczarki świata. Oczywiście jeśli lubisz pieczarki smażone na maśle z cebulką, masz prawo myśleć, że to jedyny prawilny sposób przygotowywania smacznych grzybów, ale jak raz spróbujesz pieczarek przygotowywanych w ten sposób, z miejsca stracisz dla nich głowę. Jak zrobić najlepsze pieczarki z patelni? Dodaj do nich czosnek i wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne. To będzie danie jak z najlepszej restauracji. Podaj je z grzankami i oczaruj i siebie i swoich bliskich. 

To najlepszy przepis na pieczarki. Wystarczy pół szklanki

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek (najlepiej niewielkich)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pół małej papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • ok. pół szklanki białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój. Jeśli masz małe pieczarki, możesz po prostu pokroić je na połówki lub ćwiartki. Jeśli jednak masz większe grzyby, pokrój je w grube plastry. 
  2. Na patelnię wlej oliwę. Powinna całkowicie przykrywać dno. Następnie dodaj pokrojony czosnek (nie musi być pokrojony drobno) oraz papryczkę. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, by czosnek i papryczka zaromatyzowały oliwę. Uważaj jednak, by czosnek się nie spalił - wówczas danie może stać się gorzkie. 
  3. Na rozgrzaną oliwę dodaj pieczarki i lekko je osól. Kiedy woda odparuje, a pieczarki będą już miękkie, dodaj wino. Duś całość na średniej mocy palnika, aż alkohol odparuje. Tuż przed końcem dodaj pieprz i posiekaną natkę. 
  4. Podsmażaj jeszcze chwilę i podawaj z grzankami ziołowymi. Dla wzmocnienia smaku możesz posypać pieczarki odrobiną startego parmezanu lub innego, dojrzewającego twardego sera. 

Tak przygotowane pieczarki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem np. do pieczonych mięs albo sznycli. Oczywiście w ten sposób możesz przygotować także inne grzyby, świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki oraz uwielbiane i wyczekiwane kurki. 

Więcej o: