-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik
Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik
Tradycyjnych polskich dań można zasmakować w każdym domu. Jednak co przepis to inne proporcje i smaki. My poznaliśmy najlepszą recepturę na kluski. Wszystkie inne nie mają z nimi szans. Są tak dobre i miękki dzięki jednemu składnikowi. Pożałujesz gdy go nie dodasz.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
O niektórych daniach można dowiedzieć się jedynie od babć lub innego starszego pokolenia. Na szczęście te stare receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu po dziś dzień możemy cieszyć się ich smakiem. Aby więcej osób mogło poznać tak pyszne danie, którym są szare kluski Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Wasilków postanowiło podzielić się przepisem. Na swoim kalane YouTube pokazało jak krok po kroku je wykonać. Jest to receptura, której używały babcie. Aby kluski wyszły zwarte, miękkie i delikatne warto dodać do nich skrobię, która została wydobyta z tartych ziemniaków. To właśnie ona sprawia, że podczas gotowania kawałki się nie rozpadają, a ich smak jest trudny do zapomnienia.
Przepis na szare kluski Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
- 4 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól.
Składniki na okrasę
- 2 średnie cebule,
- 200 g boczku,
- 250 g półtłustego twarogu.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Taki ich sposób przygotowania ma za zadanie odwzorować smak potrawy, którą robiły babcie.
- Masę ziemniaczaną przełóż na czystą ścierkę lub na tetrową pieluchę. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Wodę pozostaw w misce, aby na dnie mogła osadzić się skrobia.
- Odciśnięte ziemniaki przełóż ponownie do miski. Wbij do nich jajka, dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsyp również większą szczyptę soli i wlej skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski.
- Tak przygotowane składniki dokładnie z sobą zagnieć. Wszystkie produkty powinny się z sobą wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Z powstałej masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją z łyżeczką soli. Do gorącego płynu wrzucaj zgrabne kluski i gotuj je przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podczas gdy kluski się gotują przygotuj okrasę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, boczek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż całość na łyżce oleju do zarumienienia.
- Gotowe kluski wyłów na talerz, obsyp je posiekanym widelcem twarogiem i polej okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl