Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik

Tradycyjnych polskich dań można zasmakować w każdym domu. Jednak co przepis to inne proporcje i smaki. My poznaliśmy najlepszą recepturę na kluski. Wszystkie inne nie mają z nimi szans. Są tak dobre i miękki dzięki jednemu składnikowi. Pożałujesz gdy go nie dodasz.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

O niektórych daniach można dowiedzieć się jedynie od babć lub innego starszego pokolenia. Na szczęście te stare receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu po dziś dzień możemy cieszyć się ich smakiem. Aby więcej osób mogło poznać tak pyszne danie, którym są szare kluski Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Wasilków postanowiło podzielić się przepisem. Na swoim kalane YouTube pokazało jak krok po kroku je wykonać. Jest to receptura, której używały babcie. Aby kluski wyszły zwarte, miękkie i delikatne warto dodać do nich skrobię, która została wydobyta z tartych ziemniaków. To właśnie ona sprawia, że podczas gotowania kawałki się nie rozpadają, a ich smak jest trudny do zapomnienia.

Przepis na szare kluski Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki

  • 4 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Składniki na okrasę

  • 2 średnie cebule,
  • 200 g boczku,
  • 250 g półtłustego twarogu.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Taki ich sposób przygotowania ma za zadanie odwzorować smak potrawy, którą robiły babcie.
  2. Masę ziemniaczaną przełóż na czystą ścierkę lub na tetrową pieluchę. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Wodę pozostaw w misce, aby na dnie mogła osadzić się skrobia.
  3. Odciśnięte ziemniaki przełóż ponownie do miski. Wbij do nich jajka, dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsyp również większą szczyptę soli i wlej skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski.
  4. Tak przygotowane składniki dokładnie z sobą zagnieć. Wszystkie produkty powinny się z sobą wymieszać do powstania jednolitej masy.
  5. Z powstałej masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją z łyżeczką soli. Do gorącego płynu wrzucaj zgrabne kluski i gotuj je przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Podczas gdy kluski się gotują przygotuj okrasę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, boczek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż całość na łyżce oleju do zarumienienia.
  7. Gotowe kluski wyłów na talerz, obsyp je posiekanym widelcem twarogiem i polej okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: