Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lato to doskonały moment na przygotowanie owocowych deserów, słodyczy i ciast. Wówczas poza lodami, galaretkami i chłodnym sorbetami obłędnie smakują także ciasta. Sernik na zimno to w tej dziedzinie piedestał, a ten z dodatkiem mascarpone to już totalnie wyższa półka...za grosze!
Sernik na zimno z owocowym akcentem - ciasto idealne na lato
Szybkie ciasto bez pieczenia to najlepsza wersja deseru w letnie dni. Jego przygotowanie nie wymaga kilku godzin spędzonych w kuchni, a efekt jest powalający! Wszystko to dzięki dobrej jakości składnikom, kremowej, serowej masie i oczywiście dodatkom - w tym przypadku sezonowym owocom. Warto dodać, że istotna jest sama baza, czyli spód. W i w tym przypadku wystarczy sprytny patent z pokruszeniem herbatników i zmieszaniu ich z roztopionym masłem!
Sernik na zimno przygotowany z mascarpone i dorodnymi malinami rozpieszcza zmysły i prezentuje się lepiej niż nie jedno ciasto z witryny drogich cukierni. Sekretem smaku jest puszysta masa - wystarczy połączyć ser z kremówką, a na koniec dodać żelatynę. Reszta dosłownie robi się sama! Całość później wystarczy zwieńczyć galaretką z owocami i gotowe!
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Przepis na sernik na zimno z malinami
Składniki na spód:
- opakowanie herbatników (230 g),
- 100 g masła.
Dodatkowo:
- 500 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki 30 procent,
- 500 g malin,
- galaretka malinowa,
- 3 czubate łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dokładnego zmielenia herbatników - pomocny okaże się blender lub wałek i woreczek strunowy.
- Następnie przełóż ciasteczka do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wlej roztopione masło, i całość dokładnie wymieszaj, tak by powstała konsystencja mokrego piachu. Uformuj spód, dokładnie dociskając ciasteczka do formy. Bazę wstaw do lodówki.
- Teraz pora na przygotowanie galaretki - rozpuść ją w 300 ml gorącej wody. Odstaw.
- Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
- Do dużej miski wlej mocno schłodzoną śmietankę, ubijaj na sztywną masę, a na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i garść - całość mieszaj energicznie i przełóż na ciasteczkowy spód.
- Na wierzch wysyp pozostałe owoce i zalej ciasto tężejącą galaretką
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum dwie lub trzy godziny. Po tym czasie można się zajadać obłędnie smacznym sernikiem na zimno! Smacznego!