Sernik na zimno, czyli ciasto idealne na lato. Wystarczy połączyć te składniki i dodać owocowy akcent

Sernik na zimno to ciasto idealne na letnie, upalne dni. Nie wymaga pieczenia, robi się ekspresowo no i przede wszystkim wybornie smakuje. Kluczem do sukcesu jest masa przygotowana z dwóch serów, ale równie istotne jest wykończenie. To z owocowym akcentem nie ma sobie równych!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lato to doskonały moment na przygotowanie owocowych deserów, słodyczy i ciast. Wówczas poza lodami, galaretkami i chłodnym sorbetami obłędnie smakują także ciasta. Sernik na zimno to w tej dziedzinie piedestał, a ten z dodatkiem mascarpone to już totalnie wyższa półka...za grosze! 

Sernik na zimno z owocowym akcentem - ciasto idealne na lato 

Szybkie ciasto bez pieczenia to najlepsza wersja deseru w letnie dni. Jego przygotowanie nie wymaga kilku godzin spędzonych w kuchni, a efekt jest powalający! Wszystko to dzięki dobrej jakości składnikom, kremowej, serowej masie i oczywiście dodatkom - w tym przypadku sezonowym owocom. Warto dodać, że istotna jest sama baza, czyli spód. W i w tym przypadku wystarczy sprytny patent z pokruszeniem herbatników i zmieszaniu ich z roztopionym masłem! 

Sernik na zimno przygotowany z mascarpone i dorodnymi malinami rozpieszcza zmysły i prezentuje się lepiej niż nie jedno ciasto z witryny drogich cukierni. Sekretem smaku jest puszysta masa - wystarczy połączyć ser z kremówką, a na koniec dodać żelatynę. Reszta dosłownie robi się sama! Całość później wystarczy zwieńczyć galaretką z owocami i gotowe!

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Przepis na sernik na zimno z malinami 

Składniki na spód:

  • opakowanie herbatników (230 g),
  • 100 g masła. 

Dodatkowo:

  • 500 g serka mascarpone, 
  • 300 ml śmietany kremówki 30 procent,
  • 500 g malin, 
  • galaretka malinowa, 
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego zmielenia herbatników - pomocny okaże się blender lub wałek i woreczek strunowy. 
  2. Następnie przełóż ciasteczka do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wlej roztopione masło, i całość dokładnie wymieszaj, tak by powstała konsystencja mokrego piachu. Uformuj spód, dokładnie dociskając ciasteczka do formy. Bazę wstaw do lodówki. 
  3. Teraz pora na przygotowanie galaretki - rozpuść ją w 300 ml gorącej wody. Odstaw. 
  4. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia. 
  5. Do dużej miski wlej mocno schłodzoną śmietankę, ubijaj na sztywną masę, a na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i garść - całość mieszaj energicznie i przełóż na ciasteczkowy spód. 
  6. Na wierzch wysyp pozostałe owoce i zalej ciasto tężejącą galaretką
  7. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum dwie lub trzy godziny. Po tym czasie można się zajadać obłędnie smacznym sernikiem na zimno! Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.