Więcej przepisów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz ma same zalety. Przede wszystkim kotleciki są przepyszne i zasmakują każdemu, nawet najbardziej zatwardziałemu mięsożercy. Kolejną zaletą jest prostota ich wykonania, a także fakt, że nie zrujnują domowego budżetu, nawet jeśli będziesz robić je co drygo dzień. Ewa Wachowicz dodaje do kotletów przepyszny farsz. Niektórzy mogą pomyśleć "ot, zwykłe pieczarki z serem". No właśnie wcale nie takie zwykłe, bo z pysznym, aromatycznym serem gorgonzola. To połączenie jest naprawdę mistrzowskiej.
Pyszne i tanie kotlety ziemniaczane. Ewa Wachowicz robi je po mistrzowsku
Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl
Składniki:
- 6 większych, ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- do smażenia masło klarowane
- bułka tarta do obtoczenia
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 plastry sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć praską na gładkie puree. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki i podsmażaj, aż odparuje z nich nadmiar wody. Przed końcem smażenia lekko je osól.
- Do pieczarek skrusz ser i całość wymieszaj. Duś jeszcze chwilkę, aż ser w całości się rozpuści. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
- Do ubitych ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko i całość dokładnie wyrób. Następnie odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i w dłoniach lekko je spłaszcz. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu, następnie całość szczelnie zalep tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
- Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, aż z każdej strony będą chrupiące i apetyczne.
Ewa Wachowicz sugeruje, by takie kotleciki podawać z sałatką z pomidorów i cebuli. Jednak będą smakować fantastycznie z każdą surówką. Są pyszne także na zimno serwowane z sosem koperkowym na bazie jogurtu i majonezu.