• Link został skopiowany

Najlepsze kotlety ziemniaczane. Zdziwisz się, co Ewa Wachowicz w nich ukrywa - ten farsz jest obłędny

Zostało ci trochę ziemniaków z poprzedniego dnia, a kopytka i kluski śląskie trochę ci się przejadły? Ewa Wachowicz zna najlepszy sposób na wczorajsze ziemniaki - robi z nich mistrzowskie kotlety z przepysznym farszem. Użyj konkretnego sera, a z miejsca zakochasz się w tym smaku.
Mistrzowskie kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz
Joanna 12 /Shutterstock, ewawachowicz /Instagram

Więcej przepisów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz ma same zalety. Przede wszystkim kotleciki są przepyszne i zasmakują każdemu, nawet najbardziej zatwardziałemu mięsożercy. Kolejną zaletą jest prostota ich wykonania, a także fakt, że nie zrujnują domowego budżetu, nawet jeśli będziesz robić je co drygo dzień. Ewa Wachowicz dodaje do kotletów przepyszny farsz. Niektórzy mogą pomyśleć "ot, zwykłe pieczarki z serem". No właśnie wcale nie takie zwykłe, bo z pysznym, aromatycznym serem gorgonzola. To połączenie jest naprawdę mistrzowskiej. 

Pyszne i tanie kotlety ziemniaczane. Ewa Wachowicz robi je po mistrzowsku

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Składniki:

  • 6 większych, ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • do smażenia masło klarowane
  • bułka tarta do obtoczenia

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 plastry sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć praską na gładkie puree. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. 
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki i podsmażaj, aż odparuje z nich nadmiar wody. Przed końcem smażenia lekko je osól.
  3. Do pieczarek skrusz ser i całość wymieszaj. Duś jeszcze chwilkę, aż ser w całości się rozpuści. Następnie zdejmij patelnię z ognia. 
  4. Do ubitych ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko i całość dokładnie wyrób. Następnie odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i w dłoniach lekko je spłaszcz. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu, następnie całość szczelnie zalep tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. 
  5. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, aż z każdej strony będą chrupiące i apetyczne. 

Ewa Wachowicz sugeruje, by takie kotleciki podawać z sałatką z pomidorów i cebuli. Jednak będą smakować fantastycznie z każdą surówką. Są pyszne także na zimno serwowane z sosem koperkowym na bazie jogurtu i majonezu. 

Więcej o: