Te kopytka robiła mi babcia. Ten sos sprawiał, że prosiłam nawet o trzy dokładki. To kipi aromatem

Tradycyjna kuchnia polska opiera się na daniach ziemniaczanych. Na liście najpopularniejszych potraw nie powinno więc zabraknąć kultowych kopytek. Ich sposób podawania zależy od domu i kucharza, który je serwuje. Moja babcia robiła je z konkretnym sosem. Dzięki niemu nie mogłam się od nich oderwać.
Zobacz wideo Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE]

Kopytka to danie, które określane jest jako potrawa tradycyjna i pełna smaku. Jest proste w przygotowaniu, więc z wykonaniem poradzi sobie nawet ten, kto z gotowaniem nie ma po drodze. Aby wydobyć z potrawy cały jej potencjał, polecam podawać ją z dodatkiem sosu z pieczarek. Aromat grzybów świetnie komponuje się z ziemniaczaną masą, a w takiej formie może zyskać drugie życie.

Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 100 g serka topionego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Gdy są gotowe, możesz je odcedzić, a później przecisnąć je przez praskę i pozostawić do przestudzenia.
  2. Do zimnych kartofli wbij jajko, wsyp posiekany koperek, a także wsyp przesiane przez sitko obie mąki. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą z nich uformuj na kształt wałeczka. Następnie pokrój je na części o wielkości około 5 cm. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
  4. W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, umieść w nim powstałe kopytka. Gotuj je przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu wyłów je na talerz.
  5. W czasie gdy kopytka się gotują, zacznij przygotowywać sos. Cebulę obierz i drobno posiekaj, pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.
  6. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekane warzywa. Powinny się lekko zarumienić, a powstała woda powinna odparować.
  7. W miseczce wymieszaj z sobą śmietanę i serek topiony. Dodaj również sól i pieprz według uznania. Taką mieszankę przelej na patelnię i dokładnie wymieszaj. Gotuj do zgęstnienia sosu.
  8. Takim sosem polej ciepłe kopytka i podawaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: