-
Haps
-
Jak przygotować
- Te kopytka robiła mi babcia. Ten sos sprawiał, że prosiłam nawet o trzy dokładki. To kipi aromatem
Te kopytka robiła mi babcia. Ten sos sprawiał, że prosiłam nawet o trzy dokładki. To kipi aromatem
Tradycyjna kuchnia polska opiera się na daniach ziemniaczanych. Na liście najpopularniejszych potraw nie powinno więc zabraknąć kultowych kopytek. Ich sposób podawania zależy od domu i kucharza, który je serwuje. Moja babcia robiła je z konkretnym sosem. Dzięki niemu nie mogłam się od nich oderwać.
Zobacz wideo Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE]
Kopytka to danie, które określane jest jako potrawa tradycyjna i pełna smaku. Jest proste w przygotowaniu, więc z wykonaniem poradzi sobie nawet ten, kto z gotowaniem nie ma po drodze. Aby wydobyć z potrawy cały jej potencjał, polecam podawać ją z dodatkiem sosu z pieczarek. Aromat grzybów świetnie komponuje się z ziemniaczaną masą, a w takiej formie może zyskać drugie życie.
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki na ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek,
- średnia cebula,
- 100 g serka topionego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Gdy są gotowe, możesz je odcedzić, a później przecisnąć je przez praskę i pozostawić do przestudzenia.
- Do zimnych kartofli wbij jajko, wsyp posiekany koperek, a także wsyp przesiane przez sitko obie mąki. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto podziel na 4 równe części, każdą z nich uformuj na kształt wałeczka. Następnie pokrój je na części o wielkości około 5 cm. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
- W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, umieść w nim powstałe kopytka. Gotuj je przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu wyłów je na talerz.
- W czasie gdy kopytka się gotują, zacznij przygotowywać sos. Cebulę obierz i drobno posiekaj, pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekane warzywa. Powinny się lekko zarumienić, a powstała woda powinna odparować.
- W miseczce wymieszaj z sobą śmietanę i serek topiony. Dodaj również sól i pieprz według uznania. Taką mieszankę przelej na patelnię i dokładnie wymieszaj. Gotuj do zgęstnienia sosu.
- Takim sosem polej ciepłe kopytka i podawaj. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl