Weź kęs, a zakochasz się w tych pierogach. Przy nich ruskie to nic specjalnego

To, że kochamy pierogi to nie jest nic odkrywczego. W ciągu roku jemy ich naprawdę dużo, a robienie ich sprawia nam przyjemność. Czasem jednak warto wyrwać się z tradycyjnych receptur i smaków i zrobić coś innego. Te pierogi mogą skraść twoje serce, dlatego lepiej zapisz ten przepis. To coś nowego, czego jeszcze nie jadłeś.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Klasyczne pierogi, które znamy, zazwyczaj gotowane są na wodzie lub smażone są na tłuszczu. Ich środek to farsz zrobiony z ziemniaków i sera, kapusty z grzybami lub z mięsem mielonym. Mało kto postanawia zrobić je nieco inaczej. Na szczęście różne kuchnie świata postanowiły trochę poeksperymentować z tym klasykiem. Tak właśnie powstały litewskie kibiny. Są to pieczone pierogi z mięsnym farszem z dodatkiem kapusty. Na ich zjedzenie trzeba trochę poczekać, ponieważ wykonane są z ciasta drożdżowego. Jednak każda minuta czekania jest warta tego smaku. 

Przepis na litewskie kibiny

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 1 żółtko do smarowania.

Składniki na farsz

  • 300 g wieprzowiny,
  • 100 g kapusty,
  • 2 cebule,
  • trochę wody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw na bok.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i całość dokładnie z sobą wymieszaj.
  3. Do oddzielnej miski wbij jajka i roztrzep je za pomocą trzepaczki. Wlej także śmietanę i wymieszaj. Powstałą masę wlej do mąki i dodaj do niej mieszankę drożdżową.
  4. Ciasto dokładnie wyrabiaj, co jakiś czas podlewając ciepłym mlekiem. Gdy będzie się za bardzo lepić, możesz dodać więcej mąki. Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotuj farsz. Wieprzowinę pokrój w kostkę, kapustę i cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść na patelni, podlej niewielką ilością wody, posyp solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka, a mięso nie będzie surowe.
  6. Ciasto ponownie zagnieć i podziel na mniejsze równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na placek, a na środku ułóż przygotowany farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
  7. Na środku każdego pieroga zrób dziurkę i wysmaruj całość roztrzepanym żółtkiem. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Wierzch powinien się zarumienić. Podawaj je na ciepło z ulubionym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: