-
Haps
-
Jak przygotować
- Weź kęs, a zakochasz się w tych pierogach. Przy nich ruskie to nic specjalnego
Weź kęs, a zakochasz się w tych pierogach. Przy nich ruskie to nic specjalnego
To, że kochamy pierogi to nie jest nic odkrywczego. W ciągu roku jemy ich naprawdę dużo, a robienie ich sprawia nam przyjemność. Czasem jednak warto wyrwać się z tradycyjnych receptur i smaków i zrobić coś innego. Te pierogi mogą skraść twoje serce, dlatego lepiej zapisz ten przepis. To coś nowego, czego jeszcze nie jadłeś.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Klasyczne pierogi, które znamy, zazwyczaj gotowane są na wodzie lub smażone są na tłuszczu. Ich środek to farsz zrobiony z ziemniaków i sera, kapusty z grzybami lub z mięsem mielonym. Mało kto postanawia zrobić je nieco inaczej. Na szczęście różne kuchnie świata postanowiły trochę poeksperymentować z tym klasykiem. Tak właśnie powstały litewskie kibiny. Są to pieczone pierogi z mięsnym farszem z dodatkiem kapusty. Na ich zjedzenie trzeba trochę poczekać, ponieważ wykonane są z ciasta drożdżowego. Jednak każda minuta czekania jest warta tego smaku.
Przepis na litewskie kibiny
Składniki na ciasto
- pół kilo mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 2 jajka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 ml ciepłego mleka,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- 1 żółtko do smarowania.
Składniki na farsz
- 300 g wieprzowiny,
- 100 g kapusty,
- 2 cebule,
- trochę wody,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw na bok.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i całość dokładnie z sobą wymieszaj.
- Do oddzielnej miski wbij jajka i roztrzep je za pomocą trzepaczki. Wlej także śmietanę i wymieszaj. Powstałą masę wlej do mąki i dodaj do niej mieszankę drożdżową.
- Ciasto dokładnie wyrabiaj, co jakiś czas podlewając ciepłym mlekiem. Gdy będzie się za bardzo lepić, możesz dodać więcej mąki. Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz. Wieprzowinę pokrój w kostkę, kapustę i cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść na patelni, podlej niewielką ilością wody, posyp solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka, a mięso nie będzie surowe.
- Ciasto ponownie zagnieć i podziel na mniejsze równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na placek, a na środku ułóż przygotowany farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
- Na środku każdego pieroga zrób dziurkę i wysmaruj całość roztrzepanym żółtkiem. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Wierzch powinien się zarumienić. Podawaj je na ciepło z ulubionym sosem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl