Kotlety z bakłażana - pyszne, zdrowe i bez grama mięsa. Znakomity obiad w niecałą godzinę

Kotlety z bakłażana to nowe oblicze tradycyjnych mięsnych kotletów mielonych, łączące delikatną konsystencję bakłażana z wyrazistymi przyprawami i chrupiącą panierką. Kotlety te są znakomitym pomysłem na szybki, smaczny i zdrowy obiad - nie tylko dla wegan i wegetarian.

Kotlety z bakłażana to smakowita roślinna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych z mięsa. To wspaniałe danie zadowoli nie tylko wegan i wegetarian, ale także miłośników kulinarnej różnorodności.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Aby przygotować kotlet z bakłażana, wystarczy obrać i pokroić bakłażana w plastry lub kostkę, a następnie odpowiednio przyprawić. Można dodać ulubione przyprawy, takie jak czosnek, oregano, bazylia czy papryka, aby wzmocnić smak, a także obtoczyć w bułce tartej lub mące, aby nadać mu chrupiącą panierkę.

Kotlety z bakłażana świetnie komponują się jako główne danie podawane z dodatkami, np. sałatką, sosem czy świeżymi warzywami. Nadają się też do stworzenia pysznego wegetariańskiego burgera.

Wegańskie kotlety z bakłażana - smakowite, zdrowe i bez mięsa!

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Bakłażana umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Posól plastry bakłażana z obu stron i odkładaj na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  4. Spłucz plastry bakłażana, aby usunąć sól i delikatnie odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój bakłażana na mniejsze kawałki.
  5. W dużej misce połącz pokrojony bakłażan, cebulę i czosnek z patelni, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, kumin i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Foremkę do formowania kotletów lekko posmaruj olejem. Formuj kotlety z przygotowanej masy bakłażanowej, uformowane kotlety układaj na przygotowanej formie.
  7. Umieść formę z kotletami w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 25-30 minut, aż kotlety będą chrupiące i lekko zrumienione.

Kotlety mielone z bakłażana wege - przepis drugi

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana na plastry i posól. Odstaw na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. W misce połącz cebulę, czosnek, tahini, sos sojowy, curry, cynamon, imbir, sól i pieprz.
  3. Spłucz plastry bakłażana, odciśnij i umieść w malakserze. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj bakłażana i przestudzoną kaszę bulgur do miski. Dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kotlety z masy bakłażanowej i ułóż na formie.
  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.

Kotlety z bakłażana w wersji na Thermomix

Jak zrobić kotlety z bałkażana w Thermomiksie? Oto przepis.

Składniki:

  • 400 gram bakłażana, pokrojonego na kawałki
  • 2 jaja
  • 80 gram sera ricotta lub śmietankowego
  • natka pietruszki
  • 30 gram parmezanu
  • sól pieprz do smaku
  • 10 gram oliwy z oliwek
  • kilka kromek chleba tostowego, namoczonego w mleku i odciśniętego (idealne będzie 3 średnie kromki)
  • 150 gram twarogu twardszego

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia włóż bakłażany: 6 sek. na obr. 6 i odłóż do innej miski.
  2. Do miski włóż parmezan i pietruszkę: 10 sek. na obr. 8.
  3. Dodaj pozostałe składniki razem z bakłażanem: 5 sek. na obr. 6.
  4. Nałóż masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku: 200°C przez 35 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika, zostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz.
Więcej o: