Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz zrobić najpyszniejsze racuszki świata, to świetnie się składa, bo tak się składa, że dysponujemy takim właśnie przepisem. Są szybkie i bardzo proste w wykonaniu, a dodatek serka waniliowego nadaje im lekkości i niesamowitego smaku. Podaj je z truskawkami lub borówkami i odleć do krainy niezwykłych doznać smakowych.
Delikatne i puszyste racuszki z serka waniliowego
Składniki:
- 500 g serka waniliowego
- 2 średnie jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- do podania ulubione owoce
- tłuszcz do smażenia
Racuszki z serka waniliowego - sposób wykonania
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczne, ale usprawni smażenie.
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj serek waniliowy i wbij jajka. Całość wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta i uformuj kształt racuszków. Ciasto nakładaj w niewielkich odstępach, ponieważ placuszki podczas smażenia rosną.
- Racuszki smaż na niewielkim ogniu, aż będą złote i apetyczne z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Jeśli chcesz, do ciasta na placuszki możesz dodać odrobinę cukru pudru. W składnikach nie wypisałam tego dodatku, ponieważ z reguły serki waniliowe są słodkie same w sobie. Jednak jeśli chcesz, żeby placuszki były słodsze, płaska łyżka cukru pudru świetnie się sprawdzi.