Chłodnik litewski, przepis na letni obiad w wersji premium. Wystarczy tylko nabiał i sezonowe rarytasy

Letnie menu to przede wszystkim sezonowe dobra i kultowe receptury, dlatego na stole nie może zabraknąć chłodnika litewskiego! Przepis na lekką, orzeźwiającą zupę nie ma konkurencji i sprawdzi się idealnie w upalne dni. Kluczem do sukcesu są jednak składniki - bez dobrego, swojskiego nabiału, botwiny czy ogórków ani rusz!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Aromatyczny, gęsty i kolorowy, a przede wszystkim zimny i orzeźwiający. To cechy idealnego chłodnika litewskiego, który o tej porze roku, w upalne dni smakuje najlepiej. Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, jednak główną rolę grają tutaj szczegóły - nawet te najdrobniejsze. Dlatego przygotowania warto rozpocząć już na zakupach, bowiem dobry produkt zawsze się obroni. 

Chłodniki litewski - przepis na mistrzowskie danie na lato 

Chłodnik to wyjątkowe danie, które w polskiej kuchni jest z nami od przysłowiowego dziada pradziada. Wyjątkowym smakiem zajadali się już np. bohaterowie "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Stary przepis nie oznacza jednak nudy, a wręcz przeciwnie - tu królują soczyste barwy, świeże produkty i aromaty, które pobudzają zmysły!

Przepis jest banalnie prosty, jednak warto pamiętać o kilku złotych zasadach. Jedną z nich jest skład - powinien być świeży, dobry jakościowo no i oczywiście sezonowy. A skoro o tym mowa warto też wspomnieć, że chłodnik litewski to przede wszystkim botwina, ogórki, rzodkiewki i najlepiej swojski nabiał: maślanka, zsiadłe mleko i gęsty jogurt grecki. Reszta dosłownie robi się sama, a smak z pewnością zostanie zapamiętany na długo. 

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Przepis na chłodnik litewski jak u babci 

Składniki: 

  • 250 g maślanki,
  • 250 g zsiadłego mleka (można zastąpić maślanką),
  • 450 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 7 ogórków gruntowych,
  • ok. 15 sztuk rzodkiewki,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 8 listków mięty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 20 g octu jabłkowego.

Dodatkowo do podania: 

  • ugotowane jajka 
  • odrobina oliwy. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od botwiny. Buraki odetnij od łodyg, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie osobno pokrój łodygi, a osobno liście botwinki. 
  2. Do garnka wrzuć buraki i pokrojone łodygi. Całość zalej 300 g wody, przypraw solą i gotuj około osiem minut. Na koniec dodaj posiekane liście botwiny. Gotuj kolejne dwie minuty. Tak przygotowaną bazę ściągnij z palnika, dopraw startym czosnkiem, octem i pozostaw do przestygnięcia. 
  3. Przejdź do kolejnego etapu - warzywa dokładnie umyj. Ogórki, rzodkiewki i wszystkie zioła drobno posiekaj i przełóż do miski. 
  4. W dużym garnku łączymy nabiały - maślankę, zsiadłe mleko i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Wówczas dodaj pokrojone zioła, warzywa i wcześniej przygotowaną bazę z botwiny. 
  5. Chłodnik dopraw solą, pieprzem i chłodzimy w lodówce przez min. dwie godziny. 
  6. Po tym czasie serwuj zupę z ugotowanym jajkiem, dekoracją ze świeżych ziół i kilkoma kroplami oliwy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.