Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aromatyczny, gęsty i kolorowy, a przede wszystkim zimny i orzeźwiający. To cechy idealnego chłodnika litewskiego, który o tej porze roku, w upalne dni smakuje najlepiej. Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, jednak główną rolę grają tutaj szczegóły - nawet te najdrobniejsze. Dlatego przygotowania warto rozpocząć już na zakupach, bowiem dobry produkt zawsze się obroni.
Chłodniki litewski - przepis na mistrzowskie danie na lato
Chłodnik to wyjątkowe danie, które w polskiej kuchni jest z nami od przysłowiowego dziada pradziada. Wyjątkowym smakiem zajadali się już np. bohaterowie "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Stary przepis nie oznacza jednak nudy, a wręcz przeciwnie - tu królują soczyste barwy, świeże produkty i aromaty, które pobudzają zmysły!
Przepis jest banalnie prosty, jednak warto pamiętać o kilku złotych zasadach. Jedną z nich jest skład - powinien być świeży, dobry jakościowo no i oczywiście sezonowy. A skoro o tym mowa warto też wspomnieć, że chłodnik litewski to przede wszystkim botwina, ogórki, rzodkiewki i najlepiej swojski nabiał: maślanka, zsiadłe mleko i gęsty jogurt grecki. Reszta dosłownie robi się sama, a smak z pewnością zostanie zapamiętany na długo.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Przepis na chłodnik litewski jak u babci
Składniki:
- 250 g maślanki,
- 250 g zsiadłego mleka (można zastąpić maślanką),
- 450 g gęstego jogurtu greckiego,
- 2 pęczki botwinki,
- 7 ogórków gruntowych,
- ok. 15 sztuk rzodkiewki,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorku,
- 8 listków mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 20 g octu jabłkowego.
Dodatkowo do podania:
- ugotowane jajka
- odrobina oliwy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od botwiny. Buraki odetnij od łodyg, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie osobno pokrój łodygi, a osobno liście botwinki.
- Do garnka wrzuć buraki i pokrojone łodygi. Całość zalej 300 g wody, przypraw solą i gotuj około osiem minut. Na koniec dodaj posiekane liście botwiny. Gotuj kolejne dwie minuty. Tak przygotowaną bazę ściągnij z palnika, dopraw startym czosnkiem, octem i pozostaw do przestygnięcia.
- Przejdź do kolejnego etapu - warzywa dokładnie umyj. Ogórki, rzodkiewki i wszystkie zioła drobno posiekaj i przełóż do miski.
- W dużym garnku łączymy nabiały - maślankę, zsiadłe mleko i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Wówczas dodaj pokrojone zioła, warzywa i wcześniej przygotowaną bazę z botwiny.
- Chłodnik dopraw solą, pieprzem i chłodzimy w lodówce przez min. dwie godziny.
- Po tym czasie serwuj zupę z ugotowanym jajkiem, dekoracją ze świeżych ziół i kilkoma kroplami oliwy.