Nawadnia trzy razy lepiej niż woda i jest zbawieniem w upał. Jak zrobić domowy izotonik? Ten dodatek każdego dziwi

Kiedy za oknem upał, nie możemy zapomnieć o prawidłowym nawodnieniu. Najczęściej wówczas sięgamy po wodę lub schłodzone napoje, jednak nie zawsze to dobry wybór. Dziś podpowiemy, jak zrobić domowy napój izotoniczny, który nawadnia dużo lepiej niż woda i natychmiastowo uzupełni utracone substancje. Jednego z kluczowych składników używasz w kuchni non stop i raczej nie kojarzy się z napojami.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Po napoje izotoniczne powinni sięgać nie tylko sportowcy, ale wszyscy, zwłaszcza kiedy za oknem żar leje się z nieba. Ale oczywiście nie mówimy tutaj o tych słodkich kolorowych napojach ze sklepu - najlepiej zrobić samemu domowy izotonik i dowolnie żonglować smakiem napoju przez różne dodatki. Jednak nigdy nie powinno zabraknąć jednego, a chodzi o sól.

Dlaczego należy dodawać sól do domowych napojów izotonicznych? Cóż, niektórzy pewnie się zdziwią, ale to konieczne, jeśli chcemy odpowiednio się nawodnić i uzupełnić utracone mikroelementy. Podczas upałów oraz wzmożonego wysiłku fizycznego wraz z potem tracimy sód. Dodatek już nawet niewielkiej ilości soli uzupełni jego braki, a dodatkowo sprawi, że wypita woda lepiej się wchłonie. Dodatkowo poprawi krążenie i może pomóc w walce ze skurczami (w szczególności, jeśli dużo jeździsz na rowerze lub regularnie biegasz). 

Jak zrobić domowy izotonik? Smakuje świetnie i nawadnia lepiej niż woda

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej
  • pół zielonego ogórka
  • 4 plastry cytryny
  • kilka liści mięty lub 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżka cukru lub miodu
  • płaska łyżeczka soli kłodawskiej
  • dodatkowo: kilka plastrów świeżego imbiru, kostki lodu

Domowy izotonik - sposób wykonania:

  1. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w plastry. Podobnie pokrój cytrynę a miętę zgnieć w dłoniach. 
  2. Składniki przełóż do karafki lub butelki, zalej wodą, dodaj sól, cukier i ocet. Całość dokładnie wymieszaj, by cukier i sól się rozpuściły.
  3. Napój przełóż do lodówki na 2-3 godziny, by składniki uwolniły swój smak i wartości odżywcze. Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj kostki lodu.

Do przygotowania domowego izotonika możesz także użyć plastrów pomarańczy, czereśni, truskawek i innych owoców. Pamiętaj, że podczas upałów lub wzmożonego wysiłku fizycznego, zawsze mieć pod ręką butelkę odżywczego napoju. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.