Obiad w stylu PRL, który niegdyś królował na stołach. Kultowy kotlet to konkurencja dla schabowego

Obiad w stylu PRL to wiele smacznych dań, ciekawych połączeń i wszystkim doskonale znanych klasyków. Jak się jednak okazuje, wówczas na stołach wcale nie królowały mielone czy schabowe, a bryzol z dodatkami! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz mięso było kiedyś prawdziwymi hitem zarówno w domach, jak i w restauracjach, i barach.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepisy rodem z PRL często zaskakują nietypowymi połączeniami czy wręcz skrajnymi recepturami. Zdaje się jednak, że niektóre dnia wracają teraz do łask, kuszą smakiem i ciekawym podaniem. Mowa tu przede wszystkim o bryzolach, które wówczas częściej podawano niż teraz kotlety schabowe. 

Obiad rodem z PRL-u, czyli przepis na soczyste bryzole 

Bryzol był niewątpliwym kulinarnym hitem PRL-u, a smakiem zachwyca po dziś dzień. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że wówczas to znakomite danie królowało na polskich domach, ale i w barach i wykwintnych restauracjach. Tymczasem skład to prostota i zaledwie kilka produktów - ważna jest jednak jakość mięsa i ciekawe dodatki. 

Danie, które niegdyś świeciło triumfy to nic innego jak mięso wołowe, najczęściej antrykot lub mięso wieprzowe - karkówka. Produkt należy dokładnie zmielić lub drobno posiekać ostrym nożem. Później całość wystarczy połączyć z jajkiem, doprawić i energicznie wyrobić. Tak przygotowane bryzole panieruje się w mące i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Mięsne rarytasy podaje się z sosem cebulowo-pieczarkowym, ale także bukietem kolorowych surówek, tłuczonymi ziemniakami, kopytkami i kultową mizerią. W niemal każdym połączeniu danie mięsne smakuje obłędnie, dlatego warto wypróbować go na obiad!

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Przepis na bryzole. Kultowe danie z PRL-u wraca na salony

Składniki: 

  • 500 g antrykotu lub karkówki wieprzowej, 
  • jajko,
  • odrobina mąki, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • 300 g pieczarek,
  • cebula, 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie posiekaj lub zmiel w maszynce na drobnych oczkach. 
  2. Do mięsa dodaj jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiaj na zwartą, kleistą masę.
  3. Uformuj estetyczne okrągłe, płaskie kotlety. Każdy obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i do uzyskania chrupiącej skórki. 
  4. Na tej samej patelni szybko podsmaż pieczarki z cebulką. Całość dopraw. 
  5. Bryzole podawaj w anturażu pieczarek i cebuli. Danie świetnie smakuje także z ziemniakami, kopytkami, młodą kapustą mizerią czy całym zestawem surówek. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.