Ile gotować bób i co zrobić, żeby nie śmierdział starym kapciem? Te sztuczki sprawią, że będzie idealny

Ile gotować bób, żeby był idealny i co zrobić, żeby zniwelować jego charakterystyczny, nieprzyjemny zapach? Jeśli tak jak my nie wyobrażasz sobie życia bez bobu, ale kiedy tylko zaczynasz go gotować, domownicy uciekają z kuchni, mamy dla ciebie kilka sztuczek. Od dziś twój bób za każdym razem będzie idealny - pyszny i apetycznie zielony.

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kocham bób do tego stopnia, że jego zapach nie przeszkadza mi nawet w najmniejszym stopniu, jednak kiedyś mój przyjaciel dość trafnie stwierdził, że zapach bobu przypomina mu "powrót do domu komunikacją miejską, bez klimatyzacji w godzinach szczytu w czterdziestostopniowym upale". Cóż, lepiej sobie nie wyobrażać do końca, co miał na myśli, ale fakt jest taki, że bób podczas gotowania nie pachnie najlepiej. Jednak istnieje łatwy sposób, by zniwelować jego przykry zapach i jednocześnie dodać mu trochę smaku.

Jak gotować bób? Dzięki tym wskazówkom będzie idealny za każdym razem

1. Przed gotowaniem namocz nasiona w zimnej wodzie. 

Tego triku prawie nikt nie wykonuje, a szkoda. Dzięki temu bób nie tylko ugotuje się szybciej, ale woda także "wyciągnie" z nasion substancje, które odpowiadają za nieprzyjemny zapach. Do moczącego się bobu dodaj posiekaną cebulę, która pomoże dodatkowo zniwelować zapach podczas gotowania.

2. Bób zawsze wrzucaj na wrzątek

Jeśli bób zalejesz zimną wodą i zaczniesz gotować, to najpewniej stracisz dużo więcej czasu i energii, ale również smak i wygląd bobu pozostawi wiele do życzenia, już nie mówiąc o zapachu. Żeby bób był idealny, wrzucaj go zawsze na wrzątek i gotuj na umiarkowanym ogniu przez ok. 15 do 30 minut, w zależności od tego, czy masz bób młody, czy taki, który ma już twardszą skórkę. Co ważne, nie powinno się solić bobu na początku gotowania. Z tym poczekaj, aż nasiona zaczną robić się miękkie. 

3. Te dodatki to gwarancja sukcesu

Wprawdzie moczenie bobu to pierwszy krok do tego, by zniwelować jego woń, jednak to nie wystarczy. Żeby zapach gotującego się warzywa był jeszcze mniej dokuczliwy, do gotującej się wody dodaj 2 listki laurowe oraz 3-4 gałązki kopru. To nie tylko sprawi, że w domu nie będzie czuć bobem, ale również nada mu przyjemnego smaku. Natomiast jeśli chcesz, żeby nasiona nie straciły koloru podczas gotowania, do wody dodaj łyżkę soku z cytryny.

Jak widzisz gotowanie bobu to nie czarna magia, a zawsze warto wiedzieć, jak zabrać się do tego w odpowiedni sposób. Jednak bób możesz jeść także na surowo - jest świetnym dodatkiem do lekkich sałatek. Kiedy jednak stawiasz na bób gotowany, a boisz się wzdęć i problemów jelitowych, do gotującego się bobu dodaj odrobinę kminku. 

Więcej o: