• Link został skopiowany

Grochówka z młodego groszku. Zupa kusi kolorem i z klasykiem ma niewiele wspólnego. Smak zaskakuje

Grochówka z młodego groszku wcale nie przypomina klasycznej zupy, która gości na stołach zimą i podczas świąt. Danie w tej wersji jest znacznie lżejsze, kusi kolorem, prostym składem i przede wszystkim obłędnym smakiem. Przepis to kulinarny banał - wystarczy kilka warzyw, mięsna wkładka i gotowe!
Zupa krem z zielonego groszku
Fot. egal - iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Młody, intensywnie zielony groszek to smak, który wiele osób pamięta z czasów beztroskiego dzieciństwa. Wówczas strączki kradło się z babcinego ogródka i jadło bez mycia czy specjalnego przygotowania. Warto zatem zafundować sobie podobną podróż kulinarną, a zupa grochowa z młodego groszku będzie idealnym pomysłem. 

Grochówka z młodego groszku, czyli ekspresowa zupa na lato

Czerwiec to hojny w sezonowe dobra miesiąc. Na bazarach królują świeże warzywa takie jak kapusta, młode ziemniaki, małosolne, rzodkiewki, młoda marchew czy szparagi. Pojawia się już także pierwszy bób i zielony groszek, który będzie w naszym przepisie grać pierwsze skrzypce. Można go kupić w wersji już obranej - zazwyczaj jest już paczkowany w woreczkach lub sprzedawany w strąkach - ta opcja jest o wiele lepsza, bo zachowa dłużej świeżość, no sam proces jest iście przyjemny. 

Grochówka z młodego groszku to zatem nie tylko smaczny kąsek, ale i spora porcja witamin. Jeśli wzbogacimy danie o kilka dodatkowych strąków, bez obierania to wartości odżywcze jeszcze dodatkowo wzrosną. A wracając do przepisu jest on banalnie prosty - wystarczy zadbać o kilka warzyw jak ziemniaki, marchew, pietruszka i por. Do tego znakomicie będzie pasować odrobina wędzonego boczku, jednak danie może być podane także w wersji wegetariańskiej. 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Przepis na mistrzowską zupę - grochówka z młodego groszku 

Składniki: 

  • 2 szklanki zielonego groszku,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 młode marchewki,
  • 2 młode pietruszki z natką,
  • liście selera,
  • por,
  • lubczyk,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • świeży majeranek,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Wyłuskany groch zalej wodą, tak by jedynie przykrywała produkt. 
  2. Całość gotuj aż do rozgotowania grochu, następnie całość zmiksuj na kremową masę. 
  3. Boczek pokrój w słupki i podsmaż na suchej patelni. Odłóż na bok. 
  4. Przygotuj wszystkie warzywa i przełóż je do garnka, zalej wodą, przepraw i gotuj do miękkości. 
  5. Na koniec dodaj podsmażony wcześniej boczek i kremową pastę z zielonego groszku. 
  6. Zupę gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika i gotowe. 
  7. Na koniec warto sprawdzić smak i ewentualnie całość doprawić. 
  8. Grochówkę z młodego groszku udekoruj przed podaniem zieleniną. 
  9. Wskazówka - zupa wyśmienicie smakuje także w wersji na zimno, a także jako zupa krem: wówczas trzeba całość dokładnie zblendować. 
Więcej o: