Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Młody, intensywnie zielony groszek to smak, który wiele osób pamięta z czasów beztroskiego dzieciństwa. Wówczas strączki kradło się z babcinego ogródka i jadło bez mycia czy specjalnego przygotowania. Warto zatem zafundować sobie podobną podróż kulinarną, a zupa grochowa z młodego groszku będzie idealnym pomysłem.
Czerwiec to hojny w sezonowe dobra miesiąc. Na bazarach królują świeże warzywa takie jak kapusta, młode ziemniaki, małosolne, rzodkiewki, młoda marchew czy szparagi. Pojawia się już także pierwszy bób i zielony groszek, który będzie w naszym przepisie grać pierwsze skrzypce. Można go kupić w wersji już obranej - zazwyczaj jest już paczkowany w woreczkach lub sprzedawany w strąkach - ta opcja jest o wiele lepsza, bo zachowa dłużej świeżość, no sam proces jest iście przyjemny.
Grochówka z młodego groszku to zatem nie tylko smaczny kąsek, ale i spora porcja witamin. Jeśli wzbogacimy danie o kilka dodatkowych strąków, bez obierania to wartości odżywcze jeszcze dodatkowo wzrosną. A wracając do przepisu jest on banalnie prosty - wystarczy zadbać o kilka warzyw jak ziemniaki, marchew, pietruszka i por. Do tego znakomicie będzie pasować odrobina wędzonego boczku, jednak danie może być podane także w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
Sposób przygotowania: