Więcej przepisów na kultowe przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kultowa kostka śmietankowa to dla wielu jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z czasów dzieciństwa i chociaż teraz także można kupić lody w wafelku, to jednak nie jest to samo, co kiedyś. Dziś przypomnimy wam przepis na najlepsze domowe lody, które smakują identycznie jak w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Na pewno się ucieszycie, gdy powiem, że robi się je w bardzo prosty sposób, a smakują bajecznie.
Kultowa kostka śmietankowa. Jak zrobić najlepsze domowe lody?
Potrzebne składniki:
- 2 wafle
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 200 g mleka skondensowanego
Sposób wykonania:
- Oczywiście wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone. Przygotuj szklaną lub blaszaną miskę i ją także schłódź. Wystarczy, że włożysz ją na pół godziny do zamrażalnika.
- Kiedy miska się schładza, przygotuj blaszkę do pieczenia ciast i na dno połóż pierwszego wafla. Jeśli jego kształt nie będzie pasował, dowolnie go przytnij.
- Do zimnej miski wlej schłodzoną śmietankę i za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij ją na sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodaj mleko skondensowane i całość chwilę zmiksuj, tym razem na wolnych obrotach. Powstałą masę wyłóż na waflu, wyrównaj, przykryj drugim waflem i dociśnij.
- Blaszkę włóż do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej schładzaj lody całą noc. Następnego dnia wystarczy, że pokroisz lody w kostkę i masz idealny deser jak za dawnych lat.
Wskazówka: Podaliśmy podstawowy przepis na kostkę śmietankową, jednak do tej masy możesz dodać kakao, bakalie, truskawki lub banany - opcji jest wiele i każda z pewnością będzie pyszna. Jeśli jednak chcesz nieco uwspółcześnić ten przepis, zamiast wafli możesz użyć ciastek lub herbatników.