• Link został skopiowany

Tymi lodami zajadali się nasi rodzice na odpustach. Jak zrobić kultową kostkę śmietankową? To tylko trzy składniki

Wszyscy kochamy lody i od pokoleń nic się nie zmieniło. Dziś mamy dla was coś fantastycznego - stary przepis na lody w wafelku, które były hitem podczas odpustów i jarmarków kilkadziesiąt lat temu. Młodsi skosztują tradycyjnego smaku, starsi wyruszą w podróż sentymentalną do smaków młodości. Oprócz wafli potrzebujecie tylko dwóch składników.
Kultowa kostka śmietankowa
hayachanta /Shutterstock

Więcej przepisów na kultowe przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kultowa kostka śmietankowa to dla wielu jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z czasów dzieciństwa i chociaż teraz także można kupić lody w wafelku, to jednak nie jest to samo, co kiedyś. Dziś przypomnimy wam przepis na najlepsze domowe lody, które smakują identycznie jak w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Na pewno się ucieszycie, gdy powiem, że robi się je w bardzo prosty sposób, a smakują bajecznie. 

Kultowa kostka śmietankowa. Jak zrobić najlepsze domowe lody? 

Potrzebne składniki:

  • 2 wafle
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • 200 g mleka skondensowanego

Sposób wykonania:

  1. Oczywiście wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone. Przygotuj szklaną lub blaszaną miskę i ją także schłódź. Wystarczy, że włożysz ją na pół godziny do zamrażalnika. 
  2. Kiedy miska się schładza, przygotuj blaszkę do pieczenia ciast i na dno połóż pierwszego wafla. Jeśli jego kształt nie będzie pasował, dowolnie go przytnij. 
  3. Do zimnej miski wlej schłodzoną śmietankę i za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij ją na sztywno. 
  4. Do ubitej śmietanki dodaj mleko skondensowane i całość chwilę zmiksuj, tym razem na wolnych obrotach. Powstałą masę wyłóż na waflu, wyrównaj, przykryj drugim waflem i dociśnij. 
  5. Blaszkę włóż do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej schładzaj lody całą noc. Następnego dnia wystarczy, że pokroisz lody w kostkę i masz idealny deser jak za dawnych lat. 

Wskazówka: Podaliśmy podstawowy przepis na kostkę śmietankową, jednak do tej masy możesz dodać kakao, bakalie, truskawki lub banany - opcji jest wiele i każda z pewnością będzie pyszna. Jeśli jednak chcesz nieco uwspółcześnić ten przepis, zamiast wafli możesz użyć ciastek lub herbatników. 

Więcej o: