Sernik z mlekiem w proszku to banał, jednak nie w smaku! Ciasto jest puszyste niczym chmurka

Wśród domowych wypieków można wyróżnić wiele ciekawych słodkości, jednak przepis na sernik z mlekiem w proszku to prawdziwa klasyka. Mistrzowskie ciasto to cukierniczy banał, z którym poradzi sobie największy nowicjusz. Efekt zawsze jest olśniewający i obłędnie smaczny - sernik ładnie wyrasta, nie opada i jest puszysty niczym obłoczek.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chociaż sernik z dodatkiem mleka w proszku brzmi jak sięganie po półprodukty i droga na skróty w rzeczywistości to obłędny smak nieodstający od babcinych wypieków. Wystarczy jedynie zadbać o odpowiednią kolejność dodawanych składników i właściwe proporcje - reszta dosłownie robi się sama. 

Sernik z mlekiem w proszku, czyli ciasto puszyste jak obłoczek 

W domowych przepiśnikach nie brakuje także słodkich wypieków takich jak wszelakie ciasta, baby, placki z owocami czy kruche tarty. Ważnym elementem i jednocześnie iście polskim akcentem są oczywiście serniki, które towarzyszą nam w wielu smacznych wersjach - od piernikowej czy klasycznej z rodzynkami w zimę po letnie smaki z owocowym i orzeźwiającym akcentem. Na liście nie może zabraknąć także klasyków, a sernik z dodatkiem mleka w proszku z pewnością można do nich zaliczyć. 

Przepis na sernik z mlekiem w proszku zasługuje na wyróżnienie szczególnie za łatwość w przygotowaniu - ciasto dzięki odpowiedniej kompozycji składników oraz wyważonym proporcjom nigdy nie opada, ładnie wyrasta i jest swego rodzaju cukierniczym pewniakiem. To jednak nie koniec plusów - najważniejszy jest oczywiście smak. Ciasto jest puszyste, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Puszysty i delikatny sernik z mlekiem w proszku 

Składniki: 

  • 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego,
  • 6 jajek,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub świeżych ziaren,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (2x 40 g),
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru,
  • dodatkowo: cukier puder, maliny, mięta, jagody lub borówki. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka połącz w misce z cukrem i ucieraj na jasną, kremową masę. 
  2. Teraz zmniejsz obroty na najmniejsze i stopniowo dodawaj do masy mleko w proszku, budynie i wanilię. 
  3. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Cały czas miksuj składniki. 
  4. Na koniec do produktów dodaj olej i mleko. 
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną bezę. Dodaj do masy sernikowej i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Teraz przygotuj większą blaszkę do kąpieli wodnej. Wypełnij ją wodą do 1/3 wysokości formy z naszym sernikiem. 
  8. Piecz przez godzinę w 170 stopniach C. Jeśli wierzch ciasta będzie się zbyt szybko rumienił, należy go przykryć folią lub papierem do pieczenia. 
  9. Sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 
  10. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem, owocami i listkami mięty. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.