Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gulasz z młodych warzyw to danie, które latem smakuje najlepiej. Sekretem jest prostota, dlatego wystarczy nabyć dobre, świeże produkty, pokroić je i wrzucać w odpowiedniej kolejności do garnka. Efekt palce lizać jest gwarantowany!
Letnie danie jednogarnkowe, czyli gulasz z młodych warzyw
Sezon na świeże, młode warzywa trwa w najlepsze, dlatego warto skusić się na jeden z wielu przepisów, w którym królują ziemniaki, kapusta, szparagi, marchew czy pomidory. Często jednak brakuje czasu i pomysłu, a wtedy najlepiej sięgnąć po sprawdzony pewniak jakim jest gulasz z młodych warzyw!
Do przygotowania tego przepisu nie trzeba wiele - kluczem są jednak świeże warzywa, zioła i przyprawy. Można dodać też dowolną wkładkę mięsną np. łopatkę wieprzową, kiełbasę lub boczek, jednak wegetariańska odsłona jest równie pyszna i znacznie zdrowsza! Jednogarnkowy rarytas będzie gotowy w kilkanaście minut, a tyle w zupełności wystarczy, by osiągnąć spektakularny i wyjątkowy smak!
Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?
Gulasz z młodych warzyw - letnia jednogarnkowa potrawka
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- kalafior,
- mała kapusta,
- pęczek marchewki,
- 500 g fasolki szparagowej,
- duża cebula,
- 3 duże pomidory,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- tymianek,
- oliwa i masło.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania ziemniaków i marchewek. Bulwy kroimy w kostkę, marchew w plastry.
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół i usuwamy głąb. Szatkujemy.
- Cebulę pokrój w piórka, a koperek i natkę drobno posiekaj.
- Fasolkę opłucz i pozbaw ogonków.
- Pomidory natnij, sparz i obierz ze skórki.
- Jeśli wszystkie warzywa są już przygotowane czas przełożyć je do dużego garnka (poza pomidorami).
- Całość zalej wodą - 250 ml powinno wystarczyć. Warzywa gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Po tym czasie dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Duś kolejne 15 minut i gotowe!