Przepis na gulasz z młodych warzyw. Letnie dobra zamknięte w jednym garnku to prawdziwa poezja smaków

Wiosna i lato to czas kiedy staramy się wykorzystywać sezonowe dobra, ile tylko się da. Piękna pogoda nie sprzyja także godzinom spędzonym w kuchni, dlatego przepis na gulasz z młodych warzyw to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Obłędne, ekspresowe i aromatyczne danie jednogarnkowe to banał, który jest gotowy w zaledwie moment - smak zostanie zapamiętany jednak na długo!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gulasz z młodych warzyw to danie, które latem smakuje najlepiej. Sekretem jest prostota, dlatego wystarczy nabyć dobre, świeże produkty, pokroić je i wrzucać w odpowiedniej kolejności do garnka. Efekt palce lizać jest gwarantowany!

Letnie danie jednogarnkowe, czyli gulasz z młodych warzyw

Sezon na świeże, młode warzywa trwa w najlepsze, dlatego warto skusić się na jeden z wielu przepisów, w którym królują ziemniaki, kapusta, szparagi, marchew czy pomidory. Często jednak brakuje czasu i pomysłu, a wtedy najlepiej sięgnąć po sprawdzony pewniak jakim jest gulasz z młodych warzyw! 

Do przygotowania tego przepisu nie trzeba wiele - kluczem są jednak świeże warzywa, zioła i przyprawy. Można dodać też dowolną wkładkę mięsną np. łopatkę wieprzową, kiełbasę lub boczek, jednak wegetariańska odsłona jest równie pyszna i znacznie zdrowsza! Jednogarnkowy rarytas będzie gotowy w kilkanaście minut, a tyle w zupełności wystarczy, by osiągnąć spektakularny i wyjątkowy smak! 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Gulasz z młodych warzyw -  letnia jednogarnkowa potrawka 

Składniki: 

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • kalafior,
  • mała kapusta,
  • pęczek marchewki,
  • 500 g fasolki szparagowej,
  • duża cebula,
  • 3 duże pomidory,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • tymianek,
  • oliwa i masło. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania ziemniaków i marchewek. Bulwy kroimy w kostkę, marchew w plastry. 
  2. Kalafior dzielimy na różyczki. 
  3. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół i usuwamy głąb. Szatkujemy. 
  4. Cebulę pokrój w piórka, a koperek i natkę drobno posiekaj. 
  5. Fasolkę opłucz i pozbaw ogonków. 
  6. Pomidory natnij, sparz i obierz ze skórki. 
  7. Jeśli wszystkie warzywa są już przygotowane czas przełożyć je do dużego garnka (poza pomidorami). 
  8. Całość zalej wodą - 250 ml powinno wystarczyć. Warzywa gotuj pod przykryciem do miękkości. 
  9. Po tym czasie dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Duś kolejne 15 minut i gotowe! 
Więcej o: