Czy ta ryba jest świeża? Zapewnienia sprzedawców to nie wszystko. Sprawdź, kiedy lepiej uważać

Przechadzając się po nadmorskich miejscowościach niejednokrotnie można zobaczyć szyldy z zapewnieniami, że serwowana w smażalniach ryba jest świeża. Warto jednak pamiętać, że niektóre gatunki są objęte okresem ochronnym, dlatego ich połowy są wtedy ograniczone.

Jedną z ryb objętych okresem ochronnych jest dorsz - to ryba o delikatnym i soczystym mięsie, która podawana jest na wiele sposobów. Można ją smażyć, piec, grillować i dusić. Sprawdza się też jako składnik zupy rybnej. Niestety w ostatnich latach jego populacja drastycznie spada. W jakich terminach połów dorsza jest ograniczony?

Zobacz wideo Justyna Steczkowska zdradza sekret sylwetki. "Jeśli chcesz mieć formę, mając 50 lat."

To jedna z najbardziej popularnych ryb na polskim wybrzeżu

Dorsz bałtycki to jedna z najchętniej wybieranych i najbardziej popularnych ryb nad Morzem Bałtyckim. Ten gatunek charakteryzuje się wydłużonym ciałem i może osiągać nawet 1,5 metra długości. W polskich smażalniach zwykle jest serwowany z frytkami, z różnymi surówkami i sosami. Smakuje doskonale z sosem tatarskim albo sosem koperkowym. Czasem podaje się go z duszonymi warzywami, z marchewką, pietruszką, selerem albo sałatą.  

Dorsz objęty jest okresem ochronnym przez dwa miesiące

Okres ochronny dorsza w tym roku będzie trwał od początku lipca do końca sierpnia. W związku z tym przez całe wakacje jego połowy będą ograniczone o połowę. Dorsz bałtycki jest obecnie zagrożony wyginięciem. Wprowadzone ograniczenia mają na celu spowolnienie tego procesu. Przez wiele lat gatunek ten był łowiony bardzo intensywnie, co spowodowało gwałtowny spadek jego populacji. Z tego powodu Unia Europejska wprowadziła restrykcyjne zasady odnośnie połowów dorsza w Bałtyku. Na zmniejszenie populacji dorsza wpływają też inne czynniki takie jak np. zmiana temperatury wody w Bałtyku, zanieczyszczenie wód i pojawiające się w nich gatunki ryb, które konkurują z dorszem o pożywienie.

Warto dodać, że obecnie cena dorsza nad polskim morzem wynosi około 14,50 zł za 100 g. Limity połowowe mogą spowodować jej wzrost. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.