Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Obłędnie smaczne, mocno owocowe i hojnie posypane kruszonką - to właśnie cechy jagodzianki idealnej. Słodkie bułeczki można dostać w sezonie w wielu piekarniach i cukierniach, jednak wielu z nim do perfekcji daleko. Te domowej roboty są z pewnością o wiele smaczniejsze, ale i znacznie tańsze!
Jagodzianki - przepis na idealne wyrośnięte bułeczki z owocami
Kto chociaż raz spróbował tej idealnej, już zawsze będzie do niej porównywał smak pozostałych jagodzianek. Zwiedzając restauracje i cukiernie, nawet te należące do znanych osób, można niejednokrotnie zblednąć od samej stawki, ale i rozczarować się tuż po pierwszym kęsie. Rada jest zatem prosta - zamiast zaliczać kolejne rozczarowania, warto postawić na drożdżowe bułeczki domowej roboty! Wówczas nie grozi nam pusty środek, podrabiane owoce czy słabej jakości ciasto.
Kluczem do sukcesu są oczywiście świeże, dorodne owoce - warto skusić się na te prosto z targu. To jednak nie wszystko - równie istotna jest baza, czyli pulchne, idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Zwieńczenie w postaci kruszonki jest nieuniknione, a takie trio gwarantuje perfekcyjny efekt, piękną prezencję i niezawodny smak!
Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]
Przepis na kultowe jagodzianki z hojną porcją owoców i kruszonki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 250 ml ciepłego mleka,
- jajko,
- 5 żółtek,
- pól szklanki drobnego cukru.
Nadzienie:
- 300 g świeżych jagód,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka skrobi ziemniaczanej.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 70 g zimnego masła,
- 50 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kruszonki - wystarczy, że zagnieciesz produkty, tak by miały konsystencję mokrego piachu, ulepisz kulę i włożysz ją do lodówki.
- Następnie przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzej, nie powinno być zbyt gorące, a jedynie osiągnąć temperaturę ok. 40 st. Drożdże pokrusz do miseczki, zalej połową ciepłego nabiału. Następnie dodaj łyżeczkę drobnego cukru i czubatą łyżkę mąki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce, by drożdże ładnie wyrosły.
- Po tym czasie do dużej miski wbij jedno całe jajko oraz pięć żółtek. Dodaj pozostały cukier i zacznij całość ubijać mikserem na jasną, pulchną masę.
- W rondelku rozpuść masło.
- Do kolejnej dużej misy dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka masło i masę jajeczną. Całość energicznie wyrabiaj - warto zrobić to ręcznie, wówczas dłońmi ogrzejemy ciasto. Sprawdzi się jednak też robot kuchenny z funkcją wyrabiania.
- Wyrobione ciasto przełóż do misy, przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około dwie godziny w ciepłe miejsce.
- Pora na owoce. Jagody dokładnie umyj, osusz i oprósz w naczyniu mąką ziemniaczaną i cukrem. Delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Wróć do ciasta. Ponownie je zagnieć i podziel na 16 części. Każdą kulkę spłaszcz, rozwałkuj i niczym pieroga, pięknie nadziej owocami.
- Sklep boki, uformuj ładny kształt i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pod koniec całość przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na następne 30 minut.
- Bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka, wierzch ozdób kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Jagodzianki piecz przez 15 minut. Warto wykonać pod koniec test suchego patyczka i gotowe!