Więcej przepisów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Moja babcia, mama, wszystkie ciotki i sąsiadki uważały, że młode ziemniaki nijak nie nadają się na placki ziemniaczane. Cóż, w tym przypadku nie mogę powiedzieć, że miały rację, ponieważ oczywiście da się zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, tylko trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać. Tradycyjny przepis na nic tu się zda.
Wiele osób uważa, że placki ziemniaczane z młodych ziemniaków nie wyjdą, ponieważ młode bulwy mają dużo mniej skrobi i więcej wody niż starsze warzywa. Dlatego właśnie kiedy ktoś chciał wykonać placki z tradycyjnego przepisu, najpewniej skończyło się to ziemniaczaną porażką i zamiast pysznych chrupiących placków wyszła breja, która pochłonęła mnóstwo tłuszczu. Jednak da się zrobić placki z młodych ziemniaków tak, by były lekkie i chrupiące. Dwie rzeczy są tu kluczowe - porządne odciśnięcie z wody i trochę więcej mąki, niż dodajesz do placków ze starszych ziemniaków. Ot, cała filozofia.
Składniki:
Tak przygotowane placuszki są złote i chrupiące. Jeśli chcesz, żeby nie chłonęły tłuszczu, wykorzystaj sprytny trik z octem. Wystarczy, że do ciasta na placki dodasz łyżkę stołową octu - dzięki temu będą pyszniejsze i trochę mniej kaloryczne.