• Link został skopiowany

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Jeśli popełnisz ten błąd, przygotuj się na porażkę

Przez ponad 20 lat mojego życia byłam przekonana, że młode ziemniaki nie nadają się do niczego innego niż serwowania obok schabowego z mizerią, a o plackach ziemniaczanych mogłam myśleć dopiero wtedy, kiedy młode ziemniaki zrobiły się stare. Jednak to była jedna wielka bzdura. Czy można zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Można, ale pod jednym warunkiem - inaczej czeka cię ziemniaczana paciajka.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Elzbieta Sekowska /Shutterstock

Więcej przepisów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Moja babcia, mama, wszystkie ciotki i sąsiadki uważały, że młode ziemniaki nijak nie nadają się na placki ziemniaczane. Cóż, w tym przypadku nie mogę powiedzieć, że miały rację, ponieważ oczywiście da się zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, tylko trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać. Tradycyjny przepis na nic tu się zda. 

Wiele osób uważa, że placki ziemniaczane z młodych ziemniaków nie wyjdą, ponieważ młode bulwy mają dużo mniej skrobi i więcej wody niż starsze warzywa. Dlatego właśnie kiedy ktoś chciał wykonać placki z tradycyjnego przepisu, najpewniej skończyło się to ziemniaczaną porażką i zamiast pysznych chrupiących placków wyszła breja, która pochłonęła mnóstwo tłuszczu. Jednak da się zrobić placki z młodych ziemniaków tak, by były lekkie i chrupiące. Dwie rzeczy są tu kluczowe - porządne odciśnięcie z wody i trochę więcej mąki, niż dodajesz do placków ze starszych ziemniaków. Ot, cała filozofia.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 duża biała cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Młode ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie lekko je osól i ostaw na chwilę, by puściły wodę. 
  2. Przygotuj czystą lnianą ściereczkę lub tetrę i porządnie odciśnij ziemniaki z płynu. Płyn z odciskanych ziemniaków zlej do miski - po jakimś czasie na dnie powinna osadzić się skrobia, ale będzie jej dużo mniej niż wtedy, kiedy odciskasz starsze ziemniaki.
  3. Do odciśniętych ziemniaków wbij jajka, dodaj cebulę startą na tarce i wsyp mąkę pszenną i skrobię z dna miski. Zacznij całość wyrabiać. 
  4. Jeśli masa na placki wciąż jest za luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszaj - masa powinna zatrzymywać się na łyżce, jeśli swobodnie spływa, dodaj jeszcze trochę mąki. 
  5. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Powinien pokrywać całą powierzchnię patelni. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje masy ziemniaczanej i smaż na średniej mocy palnika, aż zaczną się rumienić. 
  6. Usmażone placki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Tak przygotowane placuszki są złote i chrupiące. Jeśli chcesz, żeby nie chłonęły tłuszczu, wykorzystaj sprytny trik z octem. Wystarczy, że do ciasta na placki dodasz łyżkę stołową octu - dzięki temu będą pyszniejsze i trochę mniej kaloryczne. 

Więcej o: