Zupy dobre są o każdej porze roku. Odpowiednio zrobione powinny nie tylko rozgrzać, lecz także zapełnić brzuch na wiele godzin. Przykładem właśnie takiego dania jest zupa zrobiona przez Tomasza Strzelczyka. Nie każdy o niej słyszał, a to wielki błąd, bo wyróżnia się aromatem i wyjątkowym połączeniem składników. Jej smak może przypominać znaną wszystkim potrawę.
Nie od dziś wiadomo, że w wielu domach zupy podawane są bardzo często. Można skosztować pomidorowej, ogórkowej czy rosołu. To właśnie one są najprostsze w wykonaniu i jako pierwsze wpadają do głowy, gdy myślimy o przygotowaniu obiadu. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił zrobić coś innego i pokazał, że eksperymentowanie w kuchni nie musi być straszne. Na swoim kanale YouTube pokazał przepis na zupę gołąbkową, o której mało kto słyszał. To świetna alternatywa dla znanych nam gołąbków, jednak wyróżnia ją dużo szybszy czas przygotowania. Pod filmem nie brakuje głosów zachwytu nad tą potrawą.
REKLAMA
Super przepis. Smakowało. Wreszcie mam alternatywę dla zwykłych gołąbków, które uwielbiam, ale nie cierpię bawić się w ich robienie.
Świetny przepis. Zdecydowanie mniej pracy niż przy gołąbkach, a efekt dużo lepszy i wygląda bardzo smacznie.
Takie rozwalone i rozgotowane gołąbki, pycha. Jutro robię taką zupkę.
Takiej zupy jeszcze nie jadłam, gulaszowa, węgierska, owszem. Na pewno spróbuję!
Przepis na zupę gołąbkową Tomasza Strzelczyka
Składniki:
2 l rosołu,
pół średniej wielkość białej kapusty,
200 g mięsa mielonego wołowego,
200 g mięsa mielonego wieprzowego,
150 g boczku,
100 g ryżu,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
350 g pomidorów z puszki,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz do smaku,
garść natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Boczek pokój w plastry i podsmaż go w suchym garnku lub na patelni. Po zarumienieniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kapustę pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Następnie przełóż ją na tłuszcz z boczki i podsmaż przez kilka minut.
Do cebuli dorzuć mielone mięso wieprzowe i wołowe, dokładnie zamieszaj. Smaż do lekkiego zarumienienia mięsa i odparowania wody. Następnie dodaj przecier pomidorowy.
Ząbki czosnku obierz z łupin i zetrzyj na tarce bezpośrednio do garnka ze składnikami.
Gdy składniki odpowiednio się podsmażą czas dodać kapustę. Następnie wsyp nieugotowany ryż i wlej przecier pomidorowy. Na koniec wrzuć kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wsyp także pół łyżki soli i łyżkę pieprzu.
Całość zalej rosołem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zupę wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i duś pod przykryciem przez około 4 godziny. W połowie czasu sprawdź, czy danie nie jest za gęste. Jeśli będzie, dolej niewielką ilość wody lub bulionu.
Po tym czasie wyjmij całość z urządzenia, rozlej do misek, a wierzch posyp chrupiącym bekonem i posiekaną natką pietruszki.