Kotlet de volaille to niezwykle uniwersalne danie, które przyrządza się na wiele sposobów. Do jego wykonania używa się różnych części kurczaka albo indyka. Może być podawany z różnymi sosami i dodatkami. Posiada subtelny smak i delikatną konsystencję. Z wierzchu jednak powinien być lekko chrupiący. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wiele czasu.
Zobacz wideo Tom Cruise zaskakuje. Na taką odwagę stać tylko nielicznych
Masło i natka pietruszki to podstawa tego wykwintnego dania
Do przygotowania kotletów niezbędne będą mięso drobiowe, masło, natka pietruszki, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Do panierki wystarczy mąka, jajka i bułka tarta.
Składniki:
- dwie podwójne piersi z kurczaka,
- pół kostki masła,
- pęczek natki pietruszki,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- dwa jajka,
- kilka łyżek mąki,
- bułka tarta do panierowania.
De volaille zrobisz w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
- Mięso lekko roztłucz i przekrój na cztery kawałki. Powinny mieć grubość około jednego centymetra.
- Przypraw mięso solą, pieprzem i wstaw do lodówki na około jedną godzinę.
- Masło zetrzyj na tarce i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dodaj soku z cytryny i wymieszaj dokładnie całość. Wstaw masło z pietruszką do lodówki na około pół godziny. Następnie uformuj z masła ruloniki.
- Kotlety faszeruj kawałkami masła, zawijaj i panieruj. Obtocz każdy kawałek w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej
- Smaż przygotowane kotlety na dużym ogniu. Powinny nabrać złocistej barwy.
- Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Kotlety de volaille można serwować z różnymi dodatkami. Sprawdzą się gotowane ziemniaki i inne warzywa, frytki i sałatki, np. z rukolą i pomidorami. Poza tym świetnie będą się komponowały sosy takie jak serowy, pomidorowy albo śmietanowy.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl