To danie to prawdziwy rarytas. Jeden składnik i przyprawy sprawią, że zniknie z talerzy w okamgnieniu

Kotlet de volaille to doskonały pomysł na wyśmienity obiad. Takie danie można podawać z różnymi dodatkami. Jak je przygotować, aby zachwyciło każdego, kto po nie sięgnie? Kluczowe będą odpowiednio dobrane przyprawy i panierka.

Kotlet de volaille to niezwykle uniwersalne danie, które przyrządza się na wiele sposobów. Do jego wykonania używa się różnych części kurczaka albo indyka. Może być podawany z różnymi sosami i dodatkami. Posiada subtelny smak i delikatną konsystencję. Z wierzchu jednak powinien być lekko chrupiący. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wiele czasu. 

Zobacz wideo Tom Cruise zaskakuje. Na taką odwagę stać tylko nielicznych

Masło i natka pietruszki to podstawa tego wykwintnego dania

Do przygotowania kotletów niezbędne będą mięso drobiowe, masło, natka pietruszki, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Do panierki wystarczy mąka, jajka i bułka tarta.

Składniki:

  • dwie podwójne piersi z kurczaka,
  • pół kostki masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • dwa jajka,
  • kilka łyżek mąki,
  • bułka tarta do panierowania.

De volaille zrobisz w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  2. Mięso lekko roztłucz i przekrój na cztery kawałki. Powinny mieć grubość około jednego centymetra.
  3. Przypraw mięso solą, pieprzem i wstaw do lodówki na około jedną godzinę.
  4. Masło zetrzyj na tarce i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dodaj soku z cytryny i wymieszaj dokładnie całość. Wstaw masło z pietruszką do lodówki na około pół godziny. Następnie uformuj z masła ruloniki.
  5. Kotlety faszeruj kawałkami masła, zawijaj i panieruj. Obtocz każdy kawałek w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej
  6. Smaż przygotowane kotlety na dużym ogniu. Powinny nabrać złocistej barwy.
  7. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kotlety de volaille można serwować z różnymi dodatkami. Sprawdzą się gotowane ziemniaki i inne warzywa, frytki i sałatki, np. z rukolą i pomidorami. Poza tym świetnie będą się komponowały sosy takie jak serowy, pomidorowy albo śmietanowy. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.