Każdy chciał dokładkę, gdy podałam to na obiad. Mało kto zna takiego kurczaka

Wykonanie miękkiego, soczystego i aromatycznego mięsa nie jest takim prostym zadaniem, jak może się wydawać. Trzeba do tego odpowiednich składników, cierpliwości i trzymania się przepisu. Jednak aby kurczak zawsze wychodził idealnie, proponujemy wykorzystać ten przepis. W tym sosie jego smak jest nie z tej ziemi, a rodzina będzie błagać o recepturę.
Zobacz wideo Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku

Kurczak jest mięsem, po które sięga się najczęściej. Mało kto go nie lubi lub nie wie, w jakiej postaci go podać. Najczęściej przybiera postać kotletów, nuggetsów, czy dodawany jest do domowego sosu. Wszystkie jego wersje ją błyskawiczne w przygotowaniu, jednak ta z sosem podbija serca znacznej liczbie osób. Aby nie robić go cały czas tak samo, proponujmy podać go z aromatycznym sosem, którego bazą jest cebula. Dzięki dodatkowej mieszance przypraw można stworzyć danie, po które będzie się sięgać prawie każdego dnia.

Przepis na kurczaka w sosie cebulowym

Składniki

  • pół kilo filetu z kurczaka,
  • 3 duże cebule,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na średnią kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, obie papryki i pół łyżeczki kurkumy. Dolej również oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  2. Patelnię ustaw na średnim ogniu i umieść na niej kurczaka. Podsmaż go z każdej strony na złoty kolor i zdejmij z palnika. Przełóż go ponownie do miseczki.
  3. Na tej samej patelni, na której smażone było mięso roztop masło. Cebulę obierz i pokrój w piórka, umieść ją na gorącym tłuszczu. Smaż przez około 2-3 minuty.
  4. Do miski przelej mleko, śmietanę, a także wsyp sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj i wlej do podsmażonej cebuli.
  5. Do takiej mieszanki wrzuć również kurczaka, wymieszaj. Duś całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez następne 10 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
  6. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. Wierzch możesz udekorować świeżą natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: