Dziadek Józek zawsze dodawał ten składnik do ogórków. Dzięki niemu trwała walka o każdy słoik

Słoiki, w których zamknięte są aromatyczne smaki rozchodzą się w mgnieniu oka. Znajdujące się w nich ogórki można dodawać do obiadów, lub serwować jako przekąskę. Aby wyszły jeszcze lepiej i aby nadać im charakteru, polecamy wykorzystać sposób dziadka. Jeden dodatek sprawia, że warzywa staną się jeszcze lepsze.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

O babcinych sposobach na smaczne i pożywne dania pisaliśmy wielokrotnie. Jednak mniej docenione są sposoby, które wywodzą się od dziadków. Okazuje się, że oni również skrywają w sobie tajniki gotowania. Niektórzy nawet na temat wędzenia wędlin i robienia przetworów wiedzą więcej niż niejeden kucharz. Dziadek Józek jest przykładem osoby, która na temat przyrządzenia ogórków mogłaby mówić godzinami. Jego specjałem są ogórki węgierskie, które skrywają w sobie jeden tajny składnik. Mało kto wpadłby na pomysł, aby ogórki połączyć właśnie z nim. Aby przetwory były jeszcze lepsze, dziadek dodaje do nich musztardę. Połączona z aromatyczną zalewą sprawia, że ogórki przesiąkają charakterystycznym smakiem. Takiego specjału z pewnością nie znajdziesz na sklepowych półkach. 

Przepis na ogórki węgierskie

Składniki

  • 1 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 12 goździków,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się słoikami. Naczynia przemyj, wyparz i odstaw do przesuszenia. Upewnij się także, że masz do nich odpowiednie zakrętki.
  2. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Aby pozbyć się wszystkich nieczystości możesz użyć szczoteczki. Największe okazy możesz podzielić na mniejsze kawałki, jednak to nie jest konieczne.
  3. Na dnie każdego słoika ułóż lekko nacięty ząbek czosnku, wsyp po 4 ziarenka ziela angielskiego oraz goździki. Umieść także po łyżeczce musztardy. Do tak przygotowanych słoików ciasno włóż ogórki.
  4. Teraz czas na przygotowanie marynaty. Do garnka wlej wodę, cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ustaw na lekkim ogniu i gotuj do rozpuszczenia się cukru.
  5. Przyrządzoną mieszanką zalej ogórki znajdujące się w słoiku. Naczynia szczelnie zamknij i umieść w garnku. Dno garnka powinno być wyścielone ścierkami.
  6. Całość zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez następne 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i ułóż je do góry dnem.
  7. Po wystudzeniu odstaw je w chłodne miejsce. Ogórki mogą być również spożywane od razu, gdy przestygną.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: