Zrobiła ciasto z trochę zapomnianymi owocami i pomijaną przyprawą. Pod postem szał. "Marzyłam o tym!"

Hailee Catalano to szefowa kuchni z USA. Jej instagram pełen jest pięknych, inspirujących, a przede wszystkim prostych przepisów. Niedawno Hailee zrobiła ciasto, które rzuciło na kolana jej fanów. Wykorzystała do niego często pomijane owoce, jakimi są jeżyny, oraz niedocenianą przyprawę.

Więcej przepisów na ciasta z owocami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Powiedzmy to głośno: jeżyny są niedoceniane. Wiosną i latem wszędzie można natknąć się na przepisy z truskawkami, czereśniami czy malinami, a o jeżynach mówi się dużo mniej. A przecież w szczycie sezonu smakują bosko! Musimy na nie jeszcze trochę poczekać, bo w Polsce sezon zaczyna się pod koniec lipca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by już zapisać przepis na przyszłość. Gwarantujemy, że wam się spodoba, bo jest prosty i słodki, a na dodatek na liście jest jeden składnik, którego mało kto się tam spodziewa - estragon. Jedna z osób pod postem Hailee Catalano, która jest autorką receptury na ciasto z jeżynami, przyznała, że nigdy nie jadła tego zioła. "Jak to smakuje? Czy znajduje to na półkach z innymi ziołami?" dopytywała. Inna komentująca dodała, że estragon to bardzo niedoceniana przyprawa. "A dodanie jej do ciasta? Czysty geniusz!" - zachwalała.

 

Przepis na ciasto z jeżynami i estragonem. "Marzyłam o tym!"

Składniki:

Do przygotowania owoców:

  • 650 g jeżyn,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 łyżki świeżo posiekanego estragonu,
  • szczypta soli.

Do przygotowania ciasta:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 6 łyżek zimnego masła pokrojonego w kostkę + trochę do posmarowania formy,
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki,
  • brązowy cukier Demerara,
  • lody waniliowe do podania.

Sposób przygotowania:

Niedużą foremkę smarujemy masłem. W osobnym naczyniu mieszamy jeżyny z mąką, cukrem, szczyptą soli i posiekanym estragonem. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wymieszaj tak, by mąka je oblepiła.

Następnie posiekaj masło nożem lub rozdrobnij palcami tak, by utworzyły się grudki jak na kruszonkę. Dolej zimną śmietankę i wymieszaj składniki. Kawałki masła nadal powinno być widać. 

Zobacz wideo Zobacz przepis Hapsa na czereśniowy cobbler

Do wysmarowanej wcześniej masłem foremki przesyp jeżyny. Na owocach poukładaj kulki ciasta. To nic, jeśli część jeżyn będzie wystawać spod ciasta. Na koniec posyp masę brązowym cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 40-55 minut, aż ciasto na wierzchu przybierze ładny, złocisty kolor. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od wielkości foremki. Po upieczeniu schłodź deser przez 5-10 minut. Podawaj z lodami waniliowymi.

Fanom Hailee bardzo spodobał się ten prosty i szybki przepis. W komentarzach nie szczędzili jej pochwał: "Dziewczyno, twoje przepisy przenoszą mnie w szczęśliwe miejsce", "Potrzebuję tego natychmiast!", "Oooo, pycha! Wygląda tak dobrze!" - pisali obserwatorzy, których szefowa kuchni ma na Instagramie już prawie 300 tysięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.