Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na świeże, sezonowe warzywa zdaje się być w pełni. Na bazarach, straganach i warzywniakach, aż roi się od soczystych barw, zapachu ziemi i ton zdrowych produktów. Wśród faworytów takich jak młode ziemniaki, kapusta, czy szparagi znajdziemy także ogórki małosolne. Ich obłędny smak zna każdy, jednak niewiele osób zna ich potencjał.
Małosolne to bez dwóch zdań smak lata. Obłędne, świeże, chrupiące i aromatyczne - tym właśnie charakteryzuje się ich perfekcyjny smak. Tak przygotowane ogórki to oczywiście kiszonki, które zaledwie zaliczyły pierwszą fazę fermentacji. Najlepiej smakują po około dwóch, trzech dniach od zalania wodą z dodatkiem przypraw. Kto chociaż raz robił je samodzielnie, ten doskonale wie, że niejednokrotnie słój pustoszeje po pierwszym dniu.
Ogórki małosolne, poza tym, że są pyszne, są także wyjątkowo zdrowe. Warto zatem korzystać z sezonu i zajadać się nimi ile tylko można. I tutaj właśnie pojawia się pytanie, jak wykorzystać ów rarytas? To, że smakują obłędnie na kromce chleba, wie każdy, podobnie jak dodane do sałatki. Na tym jednak nie kończą się ich kulinarne możliwości. Sprytnym sposobem jest dodanie małosolnych do koktajlu, zup, licznych przystawek i azjatyckich smakołyków. Wystarczy odrobina kreatywności, a pyszne danie jest gotowe!
Przepisów na wykorzystanie małosolnych w gruncie rzeczy nie brakuje. Zacznijmy zatem od iście polskich smaków. Ogórki rewelacyjnie podkreślą smak sałatek. np. sałatki ryneczkowej, której przepis znajdziesz tutaj: Sałatka "ryneczkowa" to obłędna wariacja z sezonowych dóbr. Królują ziemniaczki, szparagi i małosolne. To jednak nie koniec smacznych połączeń - warto skusić się na wrzucenie małosolnych do chłodnika, śniadaniowego serka lub twarogu idealne na śniadanie czy lekki lunch, kolorowych hot-dogów hojnie wypełnionych ulubionymi składnikami czy np. do koktajlu. Do przygotowania takiego napoju wystarczy zblendować ogórki z kefirem i np. koperkiem lub szalotką - do ziemniaczków i tradycyjnych schabowych będzie jak znalazł!
Ogórki małosolne to także wyśmienity składnik zup - zarówno najprostszej na świecie ogórkowej, jak i wszelakich chłodników, o których już wspominaliśmy. Ciekawym pomysłem jest zrobienie z nich sosów na grilla np. tzatziki lub własnych połączeń z jogurtem naturalnym. Sałatka warzywna w stylu azjatyckim to kolejny mistrzowski pomysł, podobnie jak zawinięcie małosolnych w papier ryżowy, czyli wyjątkowe spring rollsy.