Zajadasz się nim w upały, ale nie wiesz, że wyczarujesz z niego pyszną zupę. Jak zrobić chłodnik z arbuza? To banalne

Podczas upałów zajadamy się orzeźwiającym arbuzem i bardzo dobrze - ten owoc nie tylko jest pyszny, ale także świetnie nawadnia. Jednak mało kto wie, że z arbuza można zrobić przepyszną zupę i to na wytrawnie. Jak przygotować chłodnik z arbuza? Dodaj wyrazisty ser, a raz na zawsze zapomnisz o innych zupach na lato.

Więcej przepisów na letnie przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Latem zazwyczaj nie mamy ochoty na gorące krupniki i grochówki (chociaż wyjątki się zdarzają). Kiedy za oknem z nieba leje się żar, zazwyczaj mamy ochotę przekąsić coś lekkiego i najlepiej na chłodno, dlatego dziś podpowiemy wam, jak zrobić najpyszniejszy chłodnik. Nie ma w nim warzyw, jest za to arbuz, wino i pyszny ser. Przepis jest banalny, a chłodnik swoim smakiem może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Koniecznie go dziś zrób. 

Chłodnik z arbuza - przepis na ucztę w upalne dni

Składniki:

  • 1 kg arbuza (sam miąższ, bez skórek i pestek)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • ok. 500 g pomidorków cherry lub koktajlowych
  • 60 g startego parmezanu
  • 1/3 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców
  • sól i cukier do smaku
  • do dekoracji posiekana natka 

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od odparowania alkoholu z wina. Wlej wino do rondelka, zagotuj i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Do gotującego się wina możesz dodać odrobinę cukru.
  2. Miąższ arbuza i pomidorki przełóż do miski i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość. Następnie dodaj łyżkę otartej skórki z cytryny i 2 łyżki soku. 
  3. Całość zalej ostudzonym winem, dodaj sól do smaku oraz starty parmezan. Wymieszaj i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. 
  4. Kiedy chłodnik się schładza, na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Przed podaniem udekoruj nimi każdą porcję dania, dodaj posiekaną natkę i poczuj się jak w restauracji na wakacjach. 

Jak widzisz, z arbuza można wyczarować nie tylko pyszne desery i napoje, ale także wytrawne danie, które w upalne dni smakuje najlepiej. Jeśli szukasz przepisu na najlepszą zupę na lato, gorąco polecam chłodnik arbuzowy. 

Więcej o: