Więcej przepisów na letnie przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Latem zazwyczaj nie mamy ochoty na gorące krupniki i grochówki (chociaż wyjątki się zdarzają). Kiedy za oknem z nieba leje się żar, zazwyczaj mamy ochotę przekąsić coś lekkiego i najlepiej na chłodno, dlatego dziś podpowiemy wam, jak zrobić najpyszniejszy chłodnik. Nie ma w nim warzyw, jest za to arbuz, wino i pyszny ser. Przepis jest banalny, a chłodnik swoim smakiem może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Koniecznie go dziś zrób.
Chłodnik z arbuza - przepis na ucztę w upalne dni
Składniki:
- 1 kg arbuza (sam miąższ, bez skórek i pestek)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- ok. 500 g pomidorków cherry lub koktajlowych
- 60 g startego parmezanu
- 1/3 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców
- sól i cukier do smaku
- do dekoracji posiekana natka
Sposób wykonania:
- Zacznij od odparowania alkoholu z wina. Wlej wino do rondelka, zagotuj i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Do gotującego się wina możesz dodać odrobinę cukru.
- Miąższ arbuza i pomidorki przełóż do miski i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość. Następnie dodaj łyżkę otartej skórki z cytryny i 2 łyżki soku.
- Całość zalej ostudzonym winem, dodaj sól do smaku oraz starty parmezan. Wymieszaj i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Kiedy chłodnik się schładza, na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Przed podaniem udekoruj nimi każdą porcję dania, dodaj posiekaną natkę i poczuj się jak w restauracji na wakacjach.
Jak widzisz, z arbuza można wyczarować nie tylko pyszne desery i napoje, ale także wytrawne danie, które w upalne dni smakuje najlepiej. Jeśli szukasz przepisu na najlepszą zupę na lato, gorąco polecam chłodnik arbuzowy.