Sezon na cukinię właśnie się zaczyna i chociaż w marketach można ją dostać przez cały rok, latem jest najpyszniejsza. Dziś mamy dla was przepis na marynowaną cukinię, która smakiem bije na głowę wszystkie inne przetwory i mówię to z całą odpowiedzialnością. Kluczem jest oczywiście zalewa - oprócz przypraw ważny jest ocet. I to wcale nie spirytusowy.
Jeśli lubisz wyraziste przekąski, ten przepis na cukinię z pewnością przypadnie ci do gustu. Przepis jest banalny i wymaga od ciebie jedynie pokrojenia warzywa i przygotowania zalewy. Właśnie zalewa odgrywa tutaj kluczową rolę. Jej podstawowym składnikiem jest ocet jabłkowy, który ma szereg właściwości zdrowotnych. Do tego dodaj kilka wyrazistych przypraw i najlepsza cukinia w słoikach gotowa. Nie oderwiesz się od jedzenia.
Cukinia marynowana w occie jabłkowym - przepis
Składniki:
ok. 3 kg niewielkich cukinii (ważne, żeby nie miały w sobie przerośniętych pestek)
0,5 l octu jabłkowego
1 l wody
ok. 400 g cukru
pełna łyżka soli
5 łyżek przyprawy curry
1 łyżka chili (możesz dać dwie, jeśli lubisz ostry smak)
1 łyżka pieprzu cytrynowego
gorczyca - łyżeczka na każdy słoik
dodatkowo: cebula posiekana w piórka, kawałki marchewki
Sposób wykonania:
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego wsyp łyżeczkę gorczycy.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub grubsze plastry. Następnie włóż do słoików.
Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuścił.
Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią, szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z cukinią możesz dodatkowo zapasteryzować. Wystarczy 5 minut we wrzątku. Marynowana cukinia będzie świetną przekąską i składnikiem wielu sałatek. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, domowych burgerów i tortilli.