Cukinia marynowana w tej zalewie to mistrzostwo wśród przetworów. Najważniejszy składnik pomaga schudnąć

Sezon na cukinię właśnie się zaczyna i chociaż w marketach można ją dostać przez cały rok, latem jest najpyszniejsza. Dziś mamy dla was przepis na marynowaną cukinię, która smakiem bije na głowę wszystkie inne przetwory i mówię to z całą odpowiedzialnością. Kluczem jest oczywiście zalewa - oprócz przypraw ważny jest ocet. I to wcale nie spirytusowy.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli lubisz wyraziste przekąski, ten przepis na cukinię z pewnością przypadnie ci do gustu. Przepis jest banalny i wymaga od ciebie jedynie pokrojenia warzywa i przygotowania zalewy. Właśnie zalewa odgrywa tutaj kluczową rolę. Jej podstawowym składnikiem jest ocet jabłkowy, który ma szereg właściwości zdrowotnych. Do tego dodaj kilka wyrazistych przypraw i najlepsza cukinia w słoikach gotowa. Nie oderwiesz się od jedzenia. 

Cukinia marynowana w occie jabłkowym - przepis

Składniki:

  • ok. 3 kg niewielkich cukinii (ważne, żeby nie miały w sobie przerośniętych pestek)
  • 0,5 l octu jabłkowego
  • 1 l wody
  • ok. 400 g cukru
  • pełna łyżka soli
  • 5 łyżek przyprawy curry
  • 1 łyżka chili (możesz dać dwie, jeśli lubisz ostry smak)
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • gorczyca - łyżeczka na każdy słoik
  • dodatkowo: cebula posiekana w piórka, kawałki marchewki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego wsyp łyżeczkę gorczycy. 
  2. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub grubsze plastry. Następnie włóż do słoików.
  3. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuścił. 
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią, szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane słoiki z cukinią możesz dodatkowo zapasteryzować. Wystarczy 5 minut we wrzątku. Marynowana cukinia będzie świetną przekąską i składnikiem wielu sałatek. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, domowych burgerów i tortilli. 

Więcej o: