-
Haps
-
Jak przygotować
- Cukinia marynowana w tej zalewie to mistrzostwo. Najważniejszy składnik pomaga schudnąć
Cukinia marynowana w tej zalewie to mistrzostwo wśród przetworów. Najważniejszy składnik pomaga schudnąć
Sezon na cukinię właśnie się zaczyna i chociaż w marketach można ją dostać przez cały rok, latem jest najpyszniejsza. Dziś mamy dla was przepis na marynowaną cukinię, która smakiem bije na głowę wszystkie inne przetwory i mówię to z całą odpowiedzialnością. Kluczem jest oczywiście zalewa - oprócz przypraw ważny jest ocet. I to wcale nie spirytusowy.
Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli lubisz wyraziste przekąski, ten przepis na cukinię z pewnością przypadnie ci do gustu. Przepis jest banalny i wymaga od ciebie jedynie pokrojenia warzywa i przygotowania zalewy. Właśnie zalewa odgrywa tutaj kluczową rolę. Jej podstawowym składnikiem jest ocet jabłkowy, który ma szereg właściwości zdrowotnych. Do tego dodaj kilka wyrazistych przypraw i najlepsza cukinia w słoikach gotowa. Nie oderwiesz się od jedzenia.
Cukinia marynowana w occie jabłkowym - przepis
Składniki:
- ok. 3 kg niewielkich cukinii (ważne, żeby nie miały w sobie przerośniętych pestek)
- 0,5 l octu jabłkowego
- 1 l wody
- ok. 400 g cukru
- pełna łyżka soli
- 5 łyżek przyprawy curry
- 1 łyżka chili (możesz dać dwie, jeśli lubisz ostry smak)
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- gorczyca - łyżeczka na każdy słoik
- dodatkowo: cebula posiekana w piórka, kawałki marchewki
Sposób wykonania:
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego wsyp łyżeczkę gorczycy.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub grubsze plastry. Następnie włóż do słoików.
- Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuścił.
- Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią, szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z cukinią możesz dodatkowo zapasteryzować. Wystarczy 5 minut we wrzątku. Marynowana cukinia będzie świetną przekąską i składnikiem wielu sałatek. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, domowych burgerów i tortilli.