• Link został skopiowany

Puszysty i aromatyczny omlet z kurkami. Korzystaj z tych grzybów, póki są dostępne na rynkach i straganach

Na bazarach pojawiły się już kurki. Grzybiarze zapewniają, że w ciągu kolejnych tygodni będzie ich coraz więcej. Warto więc wykorzystać je w kuchni i nacieszyć się ich smakiem. Omlet z kurkami to propozycja idealna na każdą okazję. Wystarczy kilka składników, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki, którym naje się każdy.
Pieczony omlet
Fot. Shutterstock, Martin Rettenberger

Chcąc zjeść pyszne i pożywne śniadanie, warto zdecydować się na danie jajeczne. Dzięki wysokiej zawartości białka, taka potrawa nasyci nas na długie godziny, a to niezwykle ważne na samym początku dnia. Doskonale w tej roli sprawdzi się puszysty omlet z kurkami. To wyśmienite danie zrobisz w przeciągu kilku minut, a nastroi cię pozytywnie na resztę dnia.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 250 g kurek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Znakomity omlet z kurkami na śniadanie. Dokładnie ubij jajka

Kurki należy oczyścić bez użycia wody, najlepiej pędzelkiem lub chusteczką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone z zabrudzeń grzyby i smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z wodą i szczyptą soli oraz pieprzu.

Całość wylewamy na podsmażone grzyby z czosnkiem tak, by masa jajeczna stworzyła równomierną warstwę i zmniejszamy ogień. Omlet smażymy pod przykryciem. Można go podważyć szpatułką, by płynna masa spływała na gorącą powierzchnię patelni. Dzięki temu danie będzie szybciej gotowe. 

Po kilku minutach przekładamy omlet na drugą stronę, najlepiej z pomocą talerza. Wystarczy przyłożyć talerz do patelni, delikatnie obrócić i wsunąć przewrócony omlet ponownie na rozgrzaną powierzchnię. Na koniec posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem. Omlet z kurkami będzie smakował wyśmienicie z dodatkiem kwaśnej śmietany lub bagietki czosnkowej. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: