• Link został skopiowany

Bliny ze słodkim nadzieniem. Tradycyjne, puszyste placuszki smakują wyśmienicie z owocowym akcentem

Bliny to nic innego jak puszyste racuszki, które wywodzą się z kuchni kresowej. U naszych wschodnich sąsiadów podaje się je na wiele sposobów, jednak te serwowane na słodko smakują najlepiej. Warto zatem wykorzystać sezonowe dobra takie jak maliny, truskawki czy wiśnie.
Bliny na słodko z dodatkiem sezonowych owoców
Fot. Arx0nt - iStock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

U nas znane są raczej jako placuszki lub racuchy jednak u naszych wschodnich sąsiadów to po prostu bliny. Danie jest ekspresowe, banalnie proste i jednocześnie niebywale smaczne. Wystarczy jedynie dobry przepis, złote proporcje i kilka tanich składników. 

Bliny na słodko, czyli puszyste placuszki z owocowym akcentem

Domowa, prosta kuchnia to esencja smaków, zapachów i kolebka naszych kulinarnych faworytów. Babcine specjały z tanich i łatwodostępnych składników uchodzą za najlepsze zarówno u nas jak i u naszych sąsiadów. Idealnym przykładem są zatem bliny, czyli ekspresowe placuszki z banalnym składem. Można podać je w wersji wytrawnej np. ze śmietaną i łososiem lub na słodko - z konfiturami, owocami, bita śmietana czy cukrem pudrem. Pomysłów jest wiele, jednak receptura z wiśniowym nadzieniem wypada bezkonkurencyjnie. 

Tradycyjne bliny ze słodkim nadzieniem są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć zsiadłe mleko z jajkami, mąką i szczyptą sody. Smak placuszków idealnie dopełni owocowy akcent, a o tej porze roku wyśmienicie smakować będą wiśnie dodane do ciasta. Całość wystarczy razem zamieszać, usmażyć i gotowe!

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na słodkie bliny z wiśniowym nadzieniem 

Składniki: 

  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 3 jajka, 
  • ok. 200 g mąki, 
  • łyżeczka sody oczyszczone,
  • olej lub masło klarowane do smażenia, 
  • szklanka drylowanych wiśni, 
  • cukier puder. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski wlej zsiadłe mleko. 
  2. Do nabiału wbij jaja - całość dokładnie połącz przy pomocy trzepaczki. 
  3. Teraz pora na mąkę. Zasada jest prosta - dodawaj ją stopniowo, a uzyskasz idealną konsystencję. 200 g to porcja "na oko" dlatego warto stopniować produkt i dokładnie wszystko razem mieszać. 
  4. Na koniec dodaj do ciasta sodę oczyszczoną i owoce. 
  5. Dla lepszego efektu można dodać odrobinę cukru. 
  6. Ciasto dokładnie mieszamy. 
  7. Bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. 
  8. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: