Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
U nas znane są raczej jako placuszki lub racuchy jednak u naszych wschodnich sąsiadów to po prostu bliny. Danie jest ekspresowe, banalnie proste i jednocześnie niebywale smaczne. Wystarczy jedynie dobry przepis, złote proporcje i kilka tanich składników.
Domowa, prosta kuchnia to esencja smaków, zapachów i kolebka naszych kulinarnych faworytów. Babcine specjały z tanich i łatwodostępnych składników uchodzą za najlepsze zarówno u nas jak i u naszych sąsiadów. Idealnym przykładem są zatem bliny, czyli ekspresowe placuszki z banalnym składem. Można podać je w wersji wytrawnej np. ze śmietaną i łososiem lub na słodko - z konfiturami, owocami, bita śmietana czy cukrem pudrem. Pomysłów jest wiele, jednak receptura z wiśniowym nadzieniem wypada bezkonkurencyjnie.
Tradycyjne bliny ze słodkim nadzieniem są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć zsiadłe mleko z jajkami, mąką i szczyptą sody. Smak placuszków idealnie dopełni owocowy akcent, a o tej porze roku wyśmienicie smakować będą wiśnie dodane do ciasta. Całość wystarczy razem zamieszać, usmażyć i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!