Botwina na zimę - przepis ze starego notesu. Będzie smakować jak w lecie, ale ważne są proporcje 1:1:1:3

Lato to czas, kiedy robimy najróżniejsze przetwory, by zima cieszyć się ulubionymi przysmakami. Dziś mamy dla was stary przepis na botwinę na zimę, dzięki któremu zawsze pod ręką będziesz mieć gotową bazę do pysznej zupy. Jak zrobić botwinkę do słoików? Najważniejsze są proporcje, które bardzo łatwo zapamiętać.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ogórki, cukinię, rzodkiewki, truskawki - latem wszystko upychamy w słoiki, żeby zimą rozkoszować się smakiem ulubionych, sezonowych smakołyków. Do słoika na zimę warto włożyć także botwinkę, która rośnie na przełomie wiosny i lata, dlatego to ostatni moment, by zdążyć przed końcem sezonu. Jak zrobić botwinę na zimę? Cóż, to banalne. Oczywiście kluczem całego smaku jak również trwałości jest zalewa. Żeby botwina w słoiku smakowała wyśmienicie, zalewa musi mieć określone proporcje - jeden litr wody, jedna łyżka soli, jedna łyżka cukru, trzy łyżki octu. 

Botwina na zimę - jak ją zrobić, by smakowała jak latem?

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny razem z młodymi buraczkami
  • 1 pęczek koperku
  • główka czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu

Sposób wykonania:

  1. Słoiki i zakrętki wyparz we wrzątku i wytrzyj do sucha. 
  2. Liście botwiny i buraczki umyj. Liście posiekaj, natomiast buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Posiekaj także koperek. 
  3. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i ocet. Zamieszaj, zagotuj i odstaw, by lekko przestygła.
  4. Na dno słoików włóż buraczki i dodaj posiekane liście. Na wierzch połóż posiekany koperek i po dwa ząbki czosnku na słoik. Porządnie dociśnij i zalej zalewą. 
  5. Słoiki szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Na dnie garnka możesz położyć ściereczkę. Następnie zalej słoiki wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 15 minut i pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia. 

Tak przygotowana botwina na zimę smakuje świetnie nawet prosto ze słoika, ale i tak najpyszniejsza będzie w zupie. Słoiki z botwinką przechowuj w suchym i chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem do promieni słonecznych. 

Więcej o: