Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki, cukinię, rzodkiewki, truskawki - latem wszystko upychamy w słoiki, żeby zimą rozkoszować się smakiem ulubionych, sezonowych smakołyków. Do słoika na zimę warto włożyć także botwinkę, która rośnie na przełomie wiosny i lata, dlatego to ostatni moment, by zdążyć przed końcem sezonu. Jak zrobić botwinę na zimę? Cóż, to banalne. Oczywiście kluczem całego smaku jak również trwałości jest zalewa. Żeby botwina w słoiku smakowała wyśmienicie, zalewa musi mieć określone proporcje - jeden litr wody, jedna łyżka soli, jedna łyżka cukru, trzy łyżki octu.
Botwina na zimę - jak ją zrobić, by smakowała jak latem?
Składniki:
- 4 duże pęczki botwiny razem z młodymi buraczkami
- 1 pęczek koperku
- główka czosnku
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu
Sposób wykonania:
- Słoiki i zakrętki wyparz we wrzątku i wytrzyj do sucha.
- Liście botwiny i buraczki umyj. Liście posiekaj, natomiast buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Posiekaj także koperek.
- Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i ocet. Zamieszaj, zagotuj i odstaw, by lekko przestygła.
- Na dno słoików włóż buraczki i dodaj posiekane liście. Na wierzch połóż posiekany koperek i po dwa ząbki czosnku na słoik. Porządnie dociśnij i zalej zalewą.
- Słoiki szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Na dnie garnka możesz położyć ściereczkę. Następnie zalej słoiki wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 15 minut i pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowana botwina na zimę smakuje świetnie nawet prosto ze słoika, ale i tak najpyszniejsza będzie w zupie. Słoiki z botwinką przechowuj w suchym i chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem do promieni słonecznych.