Więcej przepisów na desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
L'affogato al caffè to obecnie najmodniejszy deser, który powstał we Włoszech, a jego sława w mig opłynęła niemal cały świat. To połączenie lodów i espresso jest biletem do podróży sentymentalnej po włoskich uliczkach i kameralnych kawiarenkach. Jeśli lubisz orzeźwiający smak mocnej kawy i delikatną słodycz lodów waniliowych, affogato al caffè z miejsca skradnie twoje serce i sprawi, ze raz na zawsze zapomnisz o mrożonych kawach i innych deserach z lodami.
Żeby rozkoszować się smakiem tego pysznego kawowego deseru, nie musisz wybierać się w podróż do słonecznej Italii lub szukać w okolicy kawiarni, która serwuje ten wyjątkowy przysmak. Przepis na affogato al caffe jest banalny i wymaga od ciebie połączenia dwóch składników, lodów i espresso.
Składniki:
Nazwa deseru wzięła się od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "zatopić". Jeśli więc masz chęć na pyszny deser, którym ochłodzisz się w upalne dni i jednocześnie popieścisz zmysły, zatop lody waniliowe w aromatycznym espresso.