Cały świat robi ten deser z dwóch składników. L'affogato al caffe to najlepsza rzecz, jaką możesz zjeść w upał

L'affogato al caffe to obecnie najpopularniejszy deser na upały, na punkcie którego świat niemal oszalał. Media społecznościowe zalewają zdjęcia internautów chwalących się swoimi porcjami, a mnóstwo kawiarni i cukierni z całego świata wprowadza ten deser do menu. Jak zrobić affogato al caffe i czy to trudne? A czy coś, co jest zrobione z dwóch składników, może być skomplikowane?

Więcej przepisów na desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

L'affogato al caffè to obecnie najmodniejszy deser, który powstał we Włoszech, a jego sława w mig opłynęła niemal cały świat. To połączenie lodów i espresso jest biletem do podróży sentymentalnej po włoskich uliczkach i kameralnych kawiarenkach. Jeśli lubisz orzeźwiający smak mocnej kawy i delikatną słodycz lodów waniliowych, affogato al caffè z miejsca skradnie twoje serce i sprawi, ze raz na zawsze zapomnisz o mrożonych kawach i innych deserach z lodami. 

Najmodniejszy deser tego lata - L'affogato al caffè 

Żeby rozkoszować się smakiem tego pysznego kawowego deseru, nie musisz wybierać się w podróż do słonecznej Italii lub szukać w okolicy kawiarni, która serwuje ten wyjątkowy przysmak. Przepis na affogato al caffe jest banalny i wymaga od ciebie połączenia dwóch składników, lodów i espresso. 

L'affogato al caffè - przepis 

Składniki:

  • ok. 100 g lodów waniliowych
  • ok. 60 ml espresso

Sposób wykonania:

  1. Do filiżanki lub kubka włóż lody. Możesz je delikatnie "uklepać", żeby utworzył się dołek. 
  2. Do lodów wlej przestudzone espresso. 
  3. Deser możesz udekorować bitą śmietaną lub odrobiną kakao.

Nazwa deseru wzięła się od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "zatopić". Jeśli więc masz chęć na pyszny deser, którym ochłodzisz się w upalne dni i jednocześnie popieścisz zmysły, zatop lody waniliowe w aromatycznym espresso. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA