Jest tysiąc razy lepsza od mizerii, a latem robię tę surówkę codziennie. Przydadzą się ogórki małosolne

Jeśli uważasz, że najlepszą surówką do letnich obiadów jest mizeria, masz pełne prawo tak myśleć. Jestem jednak pewna, że zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz tej surówki z ogórków małosolnych i pomidorów. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie i nigdy nie mam dość. Idealna do kurczaka i schabowego.

Więcej przepisów na pyszne surówki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy za oknem upał, nie mamy ochoty na ciężkie surówki pełne śmietany, jogurtu czy majonezu. Dziś zdradzę wam mój ulubiony przepis na surówkę z pomidorów i ogórków małosolnych, którą latem robię prawie codziennie. Jest lekka, pożywna i błyskawiczna w wykonaniu, a wyjątkowego smaku dodają jej pietruszka i czosnek. 

Tysiąc razy lepsza od mizerii. Jak zrobić surówkę z małosolnych i pomidorów?

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 6 ogórków małosolnych
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • odrobina oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można pominąć)

Najlepsza surówka na lato - sposób wykonania:

  1. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna. Przełóż je do miski. 
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
  3. Jeśli lubisz, dodaj odrobinę octu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek, na przykład lekką kolację.

Moje ogórki małosolne już trochę się przekisiły, dlatego w tym przypadku nie dodawałam już octu. Jeśli jednak nie masz pod ręką małosolnych, ogórki kiszone również świetnie się sprawdzą. 

Więcej o: